Нова концертна зала още строят в Хамбург

Нова концертна зала още строят в Хамбург

Откриването е през 2017г.

След известно забавяне и сериозно увеличение на първоначално обявения бюджет, стана ясно, че Хамбург ще се сдобие скоро с нова концертна зала, която ще се нарича Филхармонията на Елба (Elbphilharmonie). Сградата ще бъде открита на 11 януари 2017г. Нейната разгъната застроена площ е 4000 кв.м. Проектът е на швейцарското архитектурно бюро “Херцог & дьо Мьорон” и вече възлиза на стойност 790 млн. евро. Зданието има формата на нос на кораб и се намира на входа на пристанищния немски град. Филхармонията на Елба ще разполага с няколко зали с отлична акустика. Голямата зала е с 2150 места, а втората по големина - с 550 места. В средата на Голямата зала е отредено място за оркестъра и диригента, а публиката ще бъде настанена на терасовидно ситуираните редове. Там дизайнът на седалките е решен в бяла кожа, а осветлението ще бъде осигурено от 50-тонна конструкция, монтирана на тавана.

Строителните дейности по фасадата са почти завършени, което позволява да се разкрие удивителната архитектура на сградата. „Напредъкът в изграждането показва добрите резултати от реорганизацията, която въведохме през 2012г.”, заяви кметът на Хамбург Олаф Шолц. „Вратите на този шедьовър ще бъдат отворени още през ноември 2016г., като ще предоставят на местните и чуждестранни туристи неповторимата възможност да преоткрият колко привлекателен е нашия град”, допълни той. Преди официалното откриване се предвижда посещението на 30 000 туристи, които ще могат да се насладят на гледките към Хамбург и неговото пристанище.

Културната институция ще бъде седалище на Симфоничния оркестър на Севернонемското радио NDR. Очаква се пред април 2016г. да бъде обявена пълната програма на първия сезон във Филхармонията на Елба, като билетите ще влязат в продажба през юни. Засега се съобщава, че на 11 и 12 януари 2017г. споменатият оркестър ще изнесе два концерта за откриването на концертния комплекс под диригентската палка на Томас Хенгелброк.