75-ти бал на Виенската филхармония

75-ти бал на Виенската филхармония

В Музикферайн

На 21 януари 2016г. Златната зала на Музикферайн, Виена, ще се превърне в танцов салон за 75-ти път. Под звуците на музиката на фамилията Щраус Виенските филхармоници ще открият тържественото събитие, а на диригентския пулт ще се качи унгарският маестро Адам Фишер. Голям бален оркестър, дирижиран от проф. Хелмут Щьобл и Том Хенкес Денс Бенд ще съпровождат танцовите двойки, които ще демонстрират своите умения и възможности. Празничната атмосфера се допълва и от разкошната декорация от свежи цветя. Хореографиите са специално подготвени от професионалния екип на Томас Шафер Елмайер от известната виенска школа Елмайер-Вестенбруг. Минималната възраст за дамите, които ще дебютират, е 17 години, а при джентълмените- 18. Кавалерите се обличат в черни костюми с бели ръкавици, а за техните партньорки - бели дълги вечерни рокли и бели ръкавици.

Историята разказва, че първият Оперен бал с маски в Република Австрия се провеждана 21 януари 1921г., а през януари 1935 г. - първият т.нар. “Виенски оперен бал”. И до днес традиционната проява остава най-важното мероприятие във виенския карнавален сезон „Фашинг”, като е запазено мястото на провеждането й - Виенската щатсопер. Всяка година официалното събитие привлича хиляди посетители, като половината от тях са от чужбина.

Тази година Балът във Виенската Щатсопер ще се състои на 4 февруари. С идеята да се постави холивудски акцент, ще бъде положен червен килим и навес на входа на прочутия оперен театър. Публиката и гостите ще могат да се придвижват до мястото на събитието чрез такси или с автомобили, които могат да паркират в специално предназначените зони, тъй като метростанцията и обществения транспорт в района на сградата ще бъдат спрени. Дългата вечерна рокля за дамите и фрак за кавалерите са задължителният дрескод на Оперния бал, в течение на който изрично се забранява пушенето.