Шломо Минц ще свири в Полша и Мексико

Преди гостуването си в София

Шломо Минц ще свири в Полша и Мексико. На 22 януари 2016г. световноизвестният цигулар и диригент ще изнесе концерт със Симфоничния оркестър на Филхармонията в Шчечин в новата концертна зала на града. Програмата, която ще прозвучи пред ценителите на класиката в Полша, включва концертната увертюра „Римски карнавал“ , оп.9 от Ектор Берлиоз и Симфония № 2 в ми минор, оп.27 от Сергей Рахманинов. Освен че ще дирижира, Шломо Минц ще изпълни Цигулковия концерт в ми минор, оп.64 от Феликс Менделсон- Бартолди.

Това произведение ще прозвучи в изпълнение на виртуозния музикант и по време на проекта „Цигулки на надеждата“. След Франция, Израел, Швейцария, Испания, САЩ, Монако и Италия, инициативата ще достигне до Мексико. В проекта са включени изложби, концерти, лекции и образователни програми, които да изследват историята на музиката и изкуството срещу потисничеството. По време на концертите участващите музиканти не само свирят на цигулка, но и споделят съдбата си с еврейския народ. Цигулките са възстановени от лютиера и колекционер Амнон Вайнщайн и допринасят за разпространение на посланията за мир и надежда. Този път Шломо Минц ще свири в съпровод на Оркестър „Есперанса Астека“ /“Ацтекска надежда“/, формиран от деца в неравностойно положение, като сто от тях са оркестранти, а останалите сто- хористи. В концерта ще се включи турският цигулар Чихат Ашкън, който ще изпълни аранжимент на „Фанфари за Израел“ и „Idish fantasy” от Авину Малкеину. Във втората част от концерта ще звучат песни на езика идиш, на който говорят около четири милиона евреи ашкенази по целия свят. На пулта ще се качи Йоел Леви- бивш диригент на Израелския филхармоничен оркестър.

Шломо Минц отново ще срещне българската публика със своето изкуство. Виртуозният цигулар и изявен диригент ще се включи в предстоящото издание на Европейския музикален фестивал. На 28 март 2016г. 59-годишният музикант ще свири с Оркестъра на Класик ФМ. Вижте подробности за програмата, както и запазете билети за концерта ТУК.