Кацарова: „Музиката е най-искреният свят за мен”

Кацарова: „Музиката е най-искреният свят за мен”

Концертът й е тази вечер в София

„Музиката е най-искреният свят за мен. Музиката винаги ме е спасявала”, сподели оперната прима Веселина Кацарова пред българските медии. Тази вечер от 19ч. тя ще се изяви на сцената на зала „България” в един дългоочакван концерт с участието на органиста Велин Илиев, „Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и оркестъра на Софийската филхармония под диригентството на маестро Павел Балев. Оперната прима, която разполага със 70 оперни роли в своя репертоар и вдига на крака най-престижните европейски зали, ще представи разнообразна програма с творби от Бизе, Росини, Тома, Сен-Санс, Чайковски, Римски Корсаков, Мусоргски, Леонкавало, Чилеа.

В присъствието на и.д. директор на Софийска филхармония Виктор Стоянов и Светлина Терзиева – мениджър „Управление на творческата дейност“, българското мецосопрано Веселина Кацарова не скри своето вълнение от предстоящата си изява в София. Също така, тя изказа тревогата си за омаловажаването на собствената ни култура. „Аз обичам България. Тук записах музика на Красимир Кюркчийски. Трагедията на цялата история е, че неговите ноти се загубиха. Ние трябва да обичаме това, което имаме, а то не е малко.” Кацарова получава покана да работи с легендарния диригент Херберт фон Караян, който я открива за световната сцена. Въпреки този професионален шанс и последвалата я международна слава, тя окачествява животът си извън пределите на родината ни като своя “човешка трагедия”.

Уважаваното мецосопрано изрази загрижеността си и за новите поколения, на които би желала да предаде безценния си опит. „Не знам какво се преподава в България, но искам на младите да се говори за стил. Не е важно силовото пеене, а е важен цветът”, подчертава оперната дива. „За да бъдеш голям певец, трябва действително умно да подреждаш репертоара си“ Искам на младите да се говори за стил. Те трябва да търсят цветове в гласовете си, да търсят характера , а не само думите и доброто произношение. Това е много важно за един певец, за да бъде в действителния смисъл на думата музикант“, добави Кацарова. „Аз запазих себе си и това беше най-трудното, което можех да постигна в това изкуство”, посочи още изтъкнатата българска оперна певица.

От своя страна, маестро Павел Балев припомни предисторията на своето познанство с Веселина Кацарова и създаването на албума „Руски арии”, за който вече ви информирахме, че е номиниран за Международните музикални награди за класическа музика за 2016г. Диригентът, известен с дълбокия си професионализъм и великолепните концертни програми, осъществявани под неговата палка в цяла Европа, е автор на подбора на произведенията, които ще прозвучат довечера в столицата. „Рецитал се прави по-трудно почти винаги отколкото един спектакъл. Основната идея е да има непрекъснато действие по време на концерта, като ще има плавни преминавания от една изпълнение в друго“, обяснява маестро Балев.

Благодарение на изключителните възможности на нейния глас и вокална техника, сценично присъствие и силна връзка с публиката, Веселина Кацарова продължава да се представя успешно из световните оперни сцени. Тя ще се превъплъти в образа на Мадалена от операта Риголето” от Дж.Верди на сцената на Парижката опера през май 2016г., а в България предстои организирането на майсторски класове на оперната певица.

Вижте програмата на концерта тази вечер в зала „България“ и биографични данни за Веселина Кацарова и Павел Балев ТУК