Откриха концерт на Халворсен в Торонто

Откриха концерт на Халворсен в Торонто

Творбата е от 1909г.

Цигулков концерт на Йохан Халворсен, който се считаше за изгубен повече от 100 години, бе намерен в библиотеката на Факултета по музика към Университета на Торонто, Канада. Служителят Джеймс Мейсън попаднал на партитурата докато се занимавал с дигитализацията на документи и нотни текстове. Докато проверявал базата данни, той се натъкнал на името на Катлийн Парлоу. Детето-чудо на цигулката е родено в Калгари през 1890г. и изпълнява този концерт на 14 август 1909г. в Схевенинген, Холандия. Същата година тя го изпълнява още два пъти в Осло под палката на самия композитор. По-късно Парлоу развива кариерата си като преподавател и камерен изпълнител. Тя живее в Торонто от 1941г. до края на живота си през 1963г. Йохан Халворсен посвещава произведението на младата цигуларка, а впоследствие следите на творбата изглеждат изгубени. Всички писма, снимки и щимове на Парлоу са дарени споменатата библиотека, но партитурата е била отделена в друга колекция от експонати.

„Това произведение ще има важен принос за цигулковия репертоар. То е голямо откритие за нашата библиотека, а и за музикалния живот на Норвегия”, посочва откривателят Джеймс Мейсън пред CBC News. Причината е, че за самия Халворсен се твърди, че е унищожавал всички произведения, композирани от него, които не е харесвал. „Според слуховете, той не е останал очарован и от бележките, които Парлоу поставяла върху партитурите на неговите концерти, като е желаел да се отърве по-бързо от тях”, обяснява канадският библиотекар.

„Щастливи сме, че открихме този цигулков концерт на Халворсен”, споделя радостта си и.д. директор на библиотеката Сюзън Мейерс Сава. „С нетърпение очакваме да участва в Годишната конференция на Международното общество на музиколозите през идното лято, когато ще чуем неизпълнявана творба от повече от един век!", подчертава тя. Произведението ще прозвучи през юли 2016г. в Ставангер, Норвегия, като за солист е избран 43-годишният цигулар Хенинг Крагеруд.

Библиотеката на Факултета по музика към Университета на Торонто, Канада притежава най-голямата колекция от музикални изследвания в Канада и представлява най-голямата академична библиотека в страната, която се нарежда на трето място сред сходните институции в Северна Америка. Във фонотеката й са запазени над 300 000 книги, партитури и периодични издания, около 200 000 звукозаписи, вариращи от такива на восъчен цилиндър до Блу-рей. Библиотечните фондове съдържат обширни архивни колекции, документиращи творческата дейност на композитори и музикални клубове, свързани с университета и града. Институцията предоставя достъп до милиони електронни ресурси в различни формати.