Партитура на Бетовен за 100 хил.долара

Партитура на Бетовен за 100 хил.долара

В САЩ

Партитура, написана от Лудвиг ван Бетовен, бе открита в къща в Гринуич в американския щат Кънектикът. Нотнтият текст е намерен от експерта Брендън Райън по време на гаражна разпродажба в дома на местна жителка. Специалистът разпознал почерка и подписа на Бетовен, тъй като го е виждал по време на различни търгове. Остава загадка по какъв начин партитурата е попаднала в САЩ. След подробно проучване се оказва, че партитурата е част от тетрадка, в която немският композитор записвал своите музикални идеи. Документът съдържа поредица произведения, написани от Бетовен през 1810г. Съдбата на тетрадката остава неизвестна след кончината на композитора през 1827г. Изглежда, че тя е била разпродавана на части, които вероятно са разпръснати на всички страни по света.

Партитурата с автограф на Бетовен е част от неговото произведение “Крал Стефан” от 1811г. Откритието представлява неиздаван фрагмент от тази творба. Автентичността е потвърдена от италианския познавач на наследството на композитора Камело Комбериати. “За разлика от други музиканти, Бетовен не е изхвърлял нищо. Намирайки черновата, оцених съвсем точно откъде е този откъс”, коментира той. Въпреки че е композирал само една опера, “Фиделио”, изпод ръцете на композитора излизат няколко либрета, сред които драмата “Крал Стефан”, от която той създава увертюра и девет музикални пасажа. Първият от тях се изпълнява най-често в концертните зали. Творбата разкрива живота на основателя на нова Унгария в края на 10 и началото на 11 век.

Ценната партитура бе изложена на търг и продадена за 100 хиляди долара, съобщава Асошиейтед прес. Брендън Райън заявява, че нотният текст е бил закупен от немски колекционер на антики.