Виенската филхармония с нов концертмайстор

Виенската филхармония с нов концертмайстор

Още за Новогодишния концерт 2016

От 1 септември 2016г. Виенската филхармония и Виенската щатсопер ще имат нов концертмайстор. Неговото име е Жозе Мария Блуменшайн. 30-годишният цигулар с бразилско-германски произход е роден във Фрайбург, учил е в Манхайм при Вера Крамарова и в Музикалния институт Къртис във Филаделфия при Джоузеф Силвърстейн. От 2007г. музикантът е работил на първия пулт на Филаделфийския оркестър, а през 2010г. е избран за концертмайстор на Симфоничния оркестър на Западногерманското радио в Кьолн (WDR). Блуменшайн е бил гостуващ концертмайстор на Бамбергския симфоничен оркестър, Баварския държавен оркестър и Щатскапеле Дрезден. През 2014г. и 2015г. цигуларят заемаше поста на първи концертмайстор на Фестивала Байройт, чиито оркестър бе дирижиран от Кристиан Тилеман.

Жозе Мария Блуменшайн има и интересна кариера като опитен камерен музикант. Той е основател на Струнния квартет Vertigo, който спечели първа награда от Международния конкурс „Дуки Д'Акуавива” в Италия през 2006г. Като солист е печелил редица отличия, като трета награда и награда на публиката от Международния конкурс за цигулари „Тибор Варга” и трета награда на Международния конкурс за млади цигулари „Луис Шпор” във Ваймар.

През следващия сезон Жозе Мария Блуменшайн ще бъде концертмайстор на Виенската филхармония, като заема мястото на професор Райнер Кюхл. Последният работи от 20-годишната си възраст като концертмайстор в престижния австрийски оркестров състав и е свирил с диригенти като Карл Бьом, Ленард Бърнстейн, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути и сър Саймън Ратъл. Проф. Кюхл ще се оттегли на заслужен отдих, след като отдаде 45 години от живота си на Виенската филхармония. В състава има още 3-ма концертмайстори, като сред тях е и българката Албена Данаилова.

На 1 януари 2016г. Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще бъде дирижиран от Марис Янсонс. За 75-ти път събитието ще се състои в Златната зала на Музикферайн, Виена от 11.15ч. местно време. Латвийският диригент работи с оркестъра от 1992г. и по време на Новогодишния концерт ще се качи на пулта за трети път /след участието му през 2006г. и 2012г./. Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще бъде излъчен в повече от 90 страни по света, в т.ч. България, и ще бъде гледан от над 50 милиона зрители. Те ще могат да се насладят на произведенията на династията Щраус и на валсовете на френския композитор Емил Валдтойфел и австрийския представител на романтизма Йозеф Хелмесбергер-старши. Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса „На хубавия син Дунав” и с „Радецки Марш”, при който публиката пляска в такт. За първи път тази година в програмата ще участва и Хорът на виенските момчета, съобщават от Компрес-Бюро за връзки с Община Виена.

Вижте програмата на събитието ТУК

Прочетете повече за Новогодишния концерт на Виенската филхармония ТУК