Дъглас Кенеди: „Не съм религиозен, но смятам, че класическата музика е моята църква”

Дъглас Кенеди: „Не съм религиозен, но смятам, че класическата музика е моята църква”

Интервю с писателя

Зад него стоят 14 милиона продадени копия по целия свят. Романите му са преведени на 22 езика. Той е доста по-известен в Европа, и особено във Франция, отколкото в родината си - САЩ. Той е Дъглас Кенеди и днес живее и твори във Великобритания.

„Не съм религиозен, но смятам, че класическата музика е моята църква”, заяви популярният писател в ефира на Класик ФМ радио, който също така има зад гърба си и сериозна журналистическа кариера. Първоначално създава пътеписи, с които стартира кариерата си, както и няколко радиопиеси за BBC. През 1988 година той започва работа в Лондон и пише за Sunday Times, Sunday Telegraph, Listener и още няколко издания. В журналистическите му колонки той пише текстове, посветени на класическата музика и оперното изкуство и прави интервюта с редица световноизвестни диригенти: легендарния Клаудио Абадо, с когото е поддържал „много тясна връзка”, с Пиер Булез, когото нарича „един от най-острите характери в класическата музика”, както и три пъти с Майкъл Тилсън Томас и др. „Очарован съм от диригентите по начина, по който те налагат своята интерпретация на оркестъра и също от факта, че навън има толкова много млади диригенти”, подчертава Дъглас Кенеди.

След като завършва образованието си в Америка, той заминава за Дъблин, където учи една година в Trinity College. Специалността му е история и самият той смята, че изучаването на история е най-добрата подготовка за един бъдещ писател. През 1977 година Кенеди основава театрална трупа в Дъблин заедно с група приятели, а впоследствие е поканен за ръководител на един от най-престижните ирландски театри – "Аби".

На 28-годишна възраст Кенеди решава да се отдаде изцяло на писането. Първият му роман, "Мъртво сърце", излиза през 1994 година и прави Кенеди световноизвестен буквално за един ден.Друг негов бестселър, "Живот назаем", се превърна в не по-малко успешен филм - лентата "Мъжът, който искаше да живее живота си" с участието на Катрин Деньов и Ромен Дюри. Лентата бе показана и в София по време на гостуването на Дъглас Кенеди. Тогава бе представен и последния му роман „Специални връзки“, излизащ в България под знака на „Колибри“.

Днес Дъглас Кенеди представя своите книги по света, но винаги остава верен на добрия музикален вкус. „Едно от красивите неща покрай пътуването е интернет, защото можеш да си носиш класическата музика навсякъде със себе си”, споделя изтъкнатият писател. Коя е несбъднатата мечта на Дъглас Кенеди, свързана с музиката, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми с автора, преведено от Ангелина Александрова.