Ицхак Пърлман ще получи „израелския Нобел”

Ицхак Пърлман ще получи „израелския Нобел”

Наградата Генезис за 2016г.

Израело-американският цигулар и диригент Ицхак Пърлман ще бъде носителят на наградата "Генезис" за постиженията му като музикант, преподавател и застъпник на хората с увреждания. Отличието, известно като "израелския Нобел", се връчва всяка година на личност с професионални успехи, който има принос за човечеството и демонстрира изключителна загриженост към еврейските общност и култура. Призът е в размер на 1 млн. щатски долара. „Винаги съм бил горд с моето еврейско потекло, което е повлияло силно върху музиката, която изпълнявам и моята гледна точка за света. Работата ми като застъпник на различни лица, които имат проблеми в интеграцията си в обществото, често оставям зад гърба си”, посочи легендарният цигулар.

70-годишният музикант е носител на 16 награди Грами, включително наградата за цялостен принос през 2008г. Ицхак Пърлман е изпълнил цигулковите солови партии, написани от Джон Уилямс и включени във филма „Списъкът на Шиндлер”, отличен с „Оскар” за най-добър саундтрак. Свирил е с водещите симфонични оркестри в света и е редовен гост на събития в Белия дом. Миналият месец именитият музикант получи и Президентския медал на свободата- най-високото гражданско отличие в САЩ. Пърлман е основател на музикална програма, заедно със своята съпруга, чиято цел е да насърчава младите таланти. Като застъпник на хората с увреждания, той има намерението да използва парите от проекта, за да им помогне или разкрие още дарования.

„Ицхак Пърлман е олицетворение на идеалния лауреат на наградата „Генезис”, подчерта Стан Половец, председател на журито и съосновател на отличието. „Музиката, изпълнена от него, донесе радост на милиони слушатели по света, а самият той е един невероятен източник на вдъхновение за хората със специални потребности, които искат да се върнат в обществото”, допълни Половец.

Официалната церемония ще се състои на 23 юни 2016г. в Йерусалим, а наградата „Генезис” ще бъде връчена от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. До момента с такова признание се сдобиха бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и актьорът Майкъл Дъглас.