„Глинка“ ще отбележи Годината на Прокофиев

„Глинка“ ще отбележи Годината на Прокофиев

През 2016г. в Москва

„Много мероприятия очакваме, но най-важното е откриването на Музея на Прокофиев, който наскоро бе ремонтиран.“ Това заяви в ефира на Класик ФМ радио Наталия Емелина, началник отдел “Международни и регионални дейности” на Всеруското музейно обединение за музикална култура “Глинка” в Москва. Повод за срещата ни е предстоящата 125-годишнина от рождението на Сергей Прокофиев. „Предстои да направим един голям артистичен проект на територията на Москва. Това е цял музикален фестивал, посветен на композитора, както и голям международен форум с концерти, майсторски класове, лекции, които ще се проведат в течение на годината“, поясни Емелина. „Планираме първото събитие да бъде в началото на 2016г. А през април-май ще се състоят основните събития, като са свързани с рождената дата на Прокофиев – 23 април“, сподели тя.

Всеруското музейно обединение за музикална култура „Глинка” включва Централен музей на музикалната култура и шест филиала. „Нашият музей притежава огромен архивен фонд, който наброява 1 млн. архивни единици“, посочва Светлана Чхаидзе – пазител на музейните предмети, експозиции и изложби в обединението. „Най-голямата ценност са автографите на велики руски композитори. Имаме прекрасен архив на Чайковски, много богат фонд на Рахманинов, предаден от неговата братовчедка, която живее в Америка. Имаме автографи от Прокофиев, Шостакович, които са поставени върху партитури или колекции на писма, ръкописи, фотографии т.е всичко, което може да включва в един архив. Притежаваме и вещи, като мебели и музикални инструменти на композитора и пианиста Николай Метнер“, допълва тя.

Част от колекцията на Всеруското музейно обединение за музикална култура „Глинка” гостува и в София. В рамките на изложбата „Шаляпин - легендата на ХХ век” са показани уникални материали от безценните фондове на руските музеи, съхранили паметта за този колос в оперното изкуство. Експозицията е разположена в Музикалния център „Борис Христов”, ул. „Цар Самуил" 43 в София до 22 декември 2015г.

Цялото интервю с Наталия Емелина и Светлана Чхаидзе от Всеруското музейно обединение за музикална култура “Глинка” в Москва ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.