Автограф от Бетовен- перфектният коледен подарък

Автограф от Бетовен- перфектният коледен подарък

За онези, които имат всичко

Винаги е трудно да избереш подарък за онези, които имат всичко. Оказва се, че има заможни колекционери в Америка, които не се колебаят да похарчат малко повече за свое удоволствие по време на декемврийските търгове. Преди броени дни по време на наддаването в американската аукционна къща „RR Auction“ бе показан пълен подпис с молив на Лудвиг ван Бетовен, който предварително се оценяваше между 30 000 и 40 000 щатски долара. В крайна сметка, тази колекционерска рядкост бе закупена за приблизително 25 000 долара.

Подписът стои в долната част на бележка, написана от адвоката на Бетовен Йохан Баптист фон Бах. Текстът гласи: „Можете да запазите лъка през следващата половин година. В противен случай, могат да бъдат получите някои възражения. От 1 октомври 1818г. до 1 април 1819г.“ Безценната бележка е написана само няколко месеца, след като Бетовен е завършил композирането на своята Соната за пиано № 29 в си бемол мажор, оп.106. Към документа е добавен и портрет на Бетовен. Изложеното на търг отбелязва един много труден момент в личния живот на немския композитор. Неговата глухота е съпътствана от трудна битка за попечителство над племенника му, който се възстановява след продължително боледуване. В същото време, Бетовен спира да работи от 1815 до 1817г., но през 1818 г. се отдава повторно на музиката, като през последвалото десетилетие процъфтява неговото творчество. Бележката е била собственост на Антон Шиндлер, който е бил личен секретар и първият биограф на композитора. Той също унаследява много документи и преносими вещи на Бетовен, сред които майсторски изработен лък за цигулка.

Освен автографа на немския композитор, Аукционната къща „RR Auction“, основана през 1976г., изложи на търг и щим с финалната ария на Вотан от операта „Валкюра“ с автограф от Рихард Вагнер, продаден за 5900 долара, писмо на Клод Дебюси по повод оспорваното прослушване за разпределение на ролите в операта „Пелеас и Мелизанда“ и др.