Кой ще получи наградите на Opera News?

Кой ще получи наградите на Opera News?

През 2016г.

Вече станаха ясни имената на артистите, които ще бъдат получат награди от престижното издание Opera News, като признание за техните постижения в областта на оперното изкуство.

Списанието за класическа музика с най-голям тираж в САЩ ще награди един от най-добрите лирични тенори в света Джоузеф Калея. Малтиецът „има тембър, пропит с наситена емоция и неустоима страст, като с техническото си майсторство той може да проектира своята спонтанност и да покаже същността на певческото изкуство”, отбелязва старшия редактор на Opera News Луис Т.Гуинтер. Латвийското мецосопрано Елина Гаранча, която дебютира на сцената на Метрополитън опера през 2008г., също ще бъде отличено заради множеството си превъплъщения на сцената. Изданието я откроява и заради „необичайната й красота в съчетание със сценичното поведение и убедителното представяне на персонажи като Октавиан, Сесто, Кармен и др.”. Бъдещ притежател на наградата на Opera News ще бъде великолепното немско мецосопрано Валтрауд Майер, което се качи за първи път на сцената на Мет през 1976г., но се завърна след дълго отсъствие в новия спектакъл „Електра”. „Гласът й – гъвкав, с много нюанси и топъл като одеяло – гарантира добрия прием от публиката и критиката на нейните роли”, пояснява редактора Хенри Стюарт.

Уважаваното списание отличава и една от най-важните певици в Метрополитън опера, която дебютира през 2002г. в ролята на Наташа от „Война и мир” на Сергей Прокофиев. „Анна Нетребко вълнува публиката по целия свят със своята красота, драматична проницателност и великолепен глас, като привлича нова публика със своите страст и харизма”, подчертава главния редактор на Opera News Пол Дрискол. Последният носител на наградата ще бъде един от най-почитаните интерпретатори на бас-баритоновия репертоар - Жозе ван Дам. „От Дебюси и Офенбах до Дюпарк и Форе, той едновременно осветява и обитава музиката”, посочва редактора Браян Келоу

Отличията ще бъдат раздадени за 11-ти път на официална церемония, която ще се проведе 10 април 2016г. в Ню Йорк. Приходите от галавечерта ще бъдат използвани за развитие на образователните програми на Метрополитън опера.