Английската национална опера остава без хор?

Английската национална опера остава без хор?

„Културен вандализъм"

Според бившия шеф на отдела за музика и изкуство в Би Би Си Хъмфри Бъртън, хорът на Английската национална опера е под заплаха. В писмо до вестник „Таймс” той твърди, че хоровият състав ще бъде закрит. „Не мисля, че е твърде далеч моментът, в който ще бъде извършен културен вандализъм срещу хора върху олтара на икономиката”, пише Бъртън. Анализаторът смята, че всички предложения трябва да бъдат обсъждани публично преди да бъдат взети решенията.

Писмото на Бъртън предизвика сериозни реакции от други водещи фигури в света на оперното изкуство. Своята загриженост изразиха оперната прима Джанет Бейкър, диригентите Антонио Папано и Джон Томлинсън и др. Те положиха подписите си под документа, който бе публикуван в пресата. Писмото гласи: „Английската национална опера е съставена преди всичко от музиканти. Плановете за разтрогване на договорите на хористите ще ограничи нейните продукции до осем на сезон, което заплашва да унищожи културната институция. Решенията са направени в полза на бъдещето на трупата, но без обществено обсъждане, въпреки че получава публични средства”. Световноизвестните музиканти призовават мениджмънта на оперния театър да преразгледа решенията си публично и да възстанови сезона в цялостния му вид „преди да са нанесенни непоправими щети” върху операта, която е играла централна роля в културния живот на Лондон и Великобритания.

В своя защита, от ръководството на Английската национална опера отговориха, че работят усилено, за да се отговори на предизвикателството в дългосрочен план. А то е престижният оперен театър да продължава да създава висококачествени художествени произведения, като същевременно поддържа финансова стабилност. „Орязаните средства от Съвета по изкуствата на Англия означават, че ние трябва да променим начина, по който работим, и да променим формата на нашата организация, за да се гарантира устойчивостта ни. Всички сме ангажирани да се гарантира не само оцеляването на трупата, но и нейния разцвет в бъдеще”, се посочва в позицията на борда на директорите на Английската национална опера.