„Ла Скала” откри сезона с полиция

„Ла Скала” откри сезона с полиция

На 7 декември 2015г.

Миланският оперен театър „Ла Скала” откри новия си сезон при безпрецедентни мерки за сигурност. Те бяха взети от страна на италианската полиция, имайки предвид отминалите атентати в Париж и разпространени твърдения за риск от атаки в Милано, Рим и Ватикана. На официалното събитие пристигна премиерът на страната Матео Ренци, който изрази пред медиите във фоайето на театъра своята загриженост за безопасността на зрителите, музикантите и артистите в залата. „Днес е празник и искам да предам на всички италианци моето послание за повече смелост. Ние няма стоим затворени в къщите си", отбеляза италианският министър-председател, цитиран от агенция ЕФЕ. "Би било погрешно на фона на всичко, което се случва", добави още Ренци. Преобладаващо присъствие извън „Ла Скала” имаха силите за сигурност, които не допускаха приближаването до културната институция без наличието на билет. Няколко десетки протестиращи от най-влиятелната конфедерация на синдикатите в страната и други демонстранти, които защитават правото на труд, успяха да се доближат на 100 метра от театъра и да хвърлят запалими предмети. Въпреки това, до сблъсъци не се стигна както това се е случвало в предишни години, когато гражданите са изразявали недоволството си от натрапчивото демонстриране на лукс и богатство сред гостите на оперната гала.

На откриването на оперния сезон 2015-2016г. в „Ла Скала” липсваха световни знаменитости за сметка на местни светски личности. Единственото изключение бе американската пънк-рок певица Пати Смит, която шокира медиите с присъствието си, но прекоси фоайето на театъра без да се спира пред тях.

Почти 10-минутни аплодисменти и многобройни провиквания „браво”, както и „дъжд” от цветя, получи руското сопрано Анна Нетребко, която се превърна в звездата на вечерта. Тя се превъплъти в ролята на Жана д'Арк от едноименното произведение на Джузепе Верди, което италианската публика счита за „най-добрата опера на света”. Постановката се играе 150 години след първото изпълнение на сцената на „Ла Скала”. Испанският оперен певец Карлос Алварес обаче не се появи на сцената поради заболяване и бе заменен от италианския баритон Девид Чекони, които отлично изигра ролята на Джакомо. Тенорът Франческо Мели впечатли гостите на „Ла Скала”, след като влезе в образа на Карл VII. Диригентската палка бе поверена на Рикардо Шаи.