Виенската филхармония удължава сътрудничеството си със Sony Classical

Виенската филхармония удължава сътрудничеството си със Sony Classical

Дългосрочно

На съвместна пресконференция ръководството на Виенската филхармония и мениджмънта на Sony Classical оповестиха удължаването на своята съвместна дейност в дългосрочна перспектива. Новият договор включва клауза за лансирането и продажбата в световен мащаб на физически носители или в дигитални формати на традиционния Новогодишен концерт на оркестъра. Той ежегодно предизвиква вниманието на слушатели от почти всички континенти, а билетите за него се изчерпват още в първите дни на всяка година. Галаконцертът е дирижиран от някои от най-добрите съвременни оркестрови диригенти и се излъчва в повече от 90 страни по света от великолепната Златна зала на Музикферайн, Виена. Новогодишният концерт-2016г. ще бъде поверен на латвийския диригент Марис Янсонс, който се завръща на пулта на Виенските филхармоници след участията си в концертите на 1 януари през 2006г. и 2012г.

Има и още един радостен повод, който Виенската филхармония и Sony Classical са предвидили да отбележат чрез своето сътрудничество – навършват се 75 години от изнасянето на първия Новогодишен концерт. По този повод звукозаписната компания е предвидила да пусне на пазара юбилейно издание „The New Year’s Concert: The Complete Works”. То ще съдържа 23 компактдиска с всяко едно от 319-те произведения, изпълнени на очакваното събитие през годините. Сред тези записи се намират и 25 неиздавани до момента творби, които са запазени в архивите на ORF. Австрийската държавна телевизия записва и излъчва Новогодишният концерт от 1961г. В изданието е включен и специален албум с 13 произведения, включени в програмите от първите години на Новогодишния концерт, но от които няма останали записи.

Ползотворните отношения между Виенската филхармония и Sony Classical са част от традицията и са пример за устойчива продължителна работа между две водещи музикални институции. Благодарение на това сътрудничество, почитателите на класическия звук притежават в колекциите си някои от легендарните записи на Новогодишния концерт, сред които дирижираните от Херберт фон Караян /1987г./ и Карлос Клайбер /1989г. и 1992г./