Започна Новогодишният музикален фестивал

Започна Новогодишният музикален фестивал

Юлиана Караатанасова разказва

Започна Новогодишният музикален фестивал-2015г. В неговото 29-то издание ще участват музиканти от Италия, Испания, Холандия, Люксембург, САЩ, Франция, Чехия, Гърция, Аржентина, Грузия, Австрия и Великобритания. Фестивалът продължава традицията от 2007 г., с влизането на България в Европейския съюз, българската аудитория да се запознава с музикалната традиция на различните европейски държави.

„Доста трудно е да се възстанови Новогодишния музикален фестивал в онзи формат, в който го създаде Емил Чакъров преди 29 години/сезона, тъй като самата публика се промени, обществото, естетиката и вкусовете”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио Юлиана Караатанасова от Продуцентски център- НДК. В предаването „Сутрешно кафе с Радостина Узунова” тя представи подробно програмата на Новогодишния музикален фестивал. Тази година той бе открит с грандиозен концерт на Александрина Пендачанска, който се състоя на 2 декември, и включваше най-доброто от репертоара на прочутата оперна дива в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Пловдив с гост-диригент, италианката Сперанца Скапучи. В рамките на фестивала предстои и голям концерт на световноизвестния български бас Орлин Анастасов и приятели /18 декември/. Сред останалите български участници изпъкват имената на: Людмил Ангелов (пиано), Димитър Буров (цигулка), Александър Райчев-син (пиано), Димитър Станчев (бас), Иван Янъков (пиано), Йоана Каменарска (цигулка) и Ирина Георгиева (пиано).

Международните акценти в програмата включват гостуването на любимците на кралицата на Холандия – „Трио Озирис” /9 декември/. Предстоят уникални по своята същност срещи между деца от България и Люксембург в специалния формат за междукултурен мост “Sofia meets Luxembourg”/11 и 12 декември /. А Новогодишният празничен концерт от фестивала /1 януари 2016г./ ще бъде посветен на музикалната съкровищница на Испания. Фестивалният симфоничен оркестър, съставен от най-добрите музиканти от столичните оркестри и създаден специално за целите на Новогодишния музикален фестивал в НДК още през 1986 г., този път ще бъде ръководен от изгряваща звезда – младият испански диригент Хосе Луис Гомес. В концерта ще участват младото италианско сопрано Федерика Ломбарди и цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази, който е културен посланик и музикален съветник на НДК.

В ефира на Класик ФМ радио Юлиана Караатанасова припомни, че фестивалът е продължавал и след Нова година по инициатива на Емил Чакъров, по чиято идея е основан. Целта е била да бъдат ангажирани големите световни музиканти, които са били поканени не само за концерти, но и за звукозаписни проекти. Цялото интервю с Юлиана Караатанасова чуйте във файла под снимката вляво.

А пълната програма на Новогодишният музикален фестивал -2015 ще откриете ТУК.