„Костюмите на Реал” в Музея на Романтизма

„Костюмите на Реал” в Музея на Романтизма

В Мадрид

Музеят на Романтизма и Кралският театър в Мадрид /Театро Реал/ представиха на 30 ноември тази година първата инициатива от своето сътрудничество. Временната експозиция „Костюмите на Реал” представлява пресечната точка в интересите на двете институции- 19 век. По този начин авторите на изложбата отдават почит на оперното изкуство, а също и на работата на професионалистите – костюмографи. В различни помещения на Музея на Романтизма са разположени копринени и дантелени сценични облекла, вдъхновени от шивашките традиции от миналото. Показани са костюмите на мецосопраните Силвия Тро Сантафе и Вероника Симеони, много кринолини, турнели, десени за танц болеро и др.

Изложбата е разделена в две части, като в първата са показани аксесоари и други второстепенни предмети от сценографията на дадени произведения, изработени в ателиетата на Кралския театър, а експонатите във втората част се отнасят до представянето на съответната опера днес на сцената на Театро Реал. Кураторът на експозицията Оливио Синьера подчертава, че това е начин да бъде показан един спектакъл през погледа на облеклото. „Резултатът от всичко, което прави, е един вид „висша мода”, тъй като почти всички костюми да ушити на ръка”, обяснява той. „Ако сме научили нещо от кризата, то е да рециклираме и да не пилеем”, счита Синьера, като посочва, че всяка добра идея може да бъде реализирана и с по-малко средства. „За спектакъл на операта „Травиата”, който проведохме на открито, бяхме предвидили 80 000 Евро, но благодарение на фантазията, усърдието и майсторството в работилниците на Театро Реал успяхме да съкратим разходите на 30 000 Евро”, спомня си Синьера.

Припомняме ви, че Музеят на Романтизма е създаден през 1921г. като дарение в полза на държавата от маркиз Бенигно де ла Вега-Инклан и Флакер, който събира на едно място ценни картини, мебели и предмети с цел да ги експонира пред Дружеството на приятелите на изкуството. Музеят предизвиква огромен интерес сред най-големите интелектуалци от епохата, като част от тях правят на свой ред дарения за колекцията му.

Изложбата продължава до 29 декември 2015г., а до 10 януари 2016г. в същия музей ще бъдат изложени два костюма от операта „Риголето” от Джузепе Верди – продукция на Кралския театър в Мадрид, в рамките на събитията по повод 200-годишнината от неговото основаване.