Забраняват на оркестрантките да свирят в Иран

Забраняват на оркестрантките да свирят в Иран

На концерт

Дългоочакваният концерт на Симфоничния оркестър на Техеран в неделя вечерта бе отменен в последния момент, тъй като „в него трябвало да свирят жени”. Това обяви диригентът Али Рахбари, цитиран от агенция Франс прес. Музикалният състав бил ангажиран за изпълнението на националния химн по време на откриването на спортното състезание World Wrestling Clubs Cup, което се провежда в иранската столица. „Столовете бяха наредени и всичко изглеждаше наред”, коментира маестрото. Само 15 минути преди планираното начало Рахбари научава от организаторите на церемонията, че жените не могат да останат сцената. „Обиден съм. Или всички ние свирим заедно, или си тръгваме”, заявява диригентът в усилията си да разреши възникналия проблем. Единствената съществуваща забрана от Ислямската революция от 1979г. до сега е забраната на жените да пеят, от което неведнъж са се оплаквали. Забраната за изпълнение обаче се случва за първи път в историята на симфоничния оркестър, който е един от най-старите в Иран. „Те ни поканиха и ни показаха неуважението си”, посочва Рахбари, който е бивш главен диригент на Брюкселската филхармония. „Защо да не бъде разрешено на жените да изпълняват националния химн на страната си?”, реторично се пита 67–годишният маестро.

Иранският президент Хасан Рухани, който бе избран през 2013г., подчерта, че артистите и музикантите, които веднъж са получили разрешение от Министерството на културата на Иран, не могат да бъдат спряни да работят. Въпреки това, има много концерти, които са били отменени без обяснение. Религиозните лидери в страната са категорични, че „музиката може да възбуди и причини отклонения у младите хора”. От 1979г. Иранската държавна телевизия рядко показва дори музикални инструменти на своите зрители. Някои иранци коментират, че това е тактика, която цели да дестабилизира политическата обстановка и да демотивира поддръжниците на Рухани.

Симфоничният оркестър на Техеран е основан през 1933г. като общински оркестров състав. С него са свирили именити музиканти като Йехуди Менухин и Исак Щерн. След Революцията от 1979г. голяма част от оркестрантите емигрират в Европа и САЩ.