Виенската Филхармония приютява бежанците

Виенската Филхармония приютява бежанците

В нов дом за лица, търсещи убежище

Виенската Филхармония обявява плановете си да открие дом за лица, търсещи убежище. Оркестърът си е поставил за цел да събере 100 000 Евро за покупката и обновяването на бивш хан, разположен в Долна Австрия, като сумата, набрана до момента, възлиза на 25 000 Евро. Домът на Виенската Филхармония ще подслони четири големи бежански семейства и също така ще бъде домакин на концерти, езикови курсове и срещи. Учреждението ще бъде ръководено от Комисията за бежанците DIAKONIE с подкрепата на именития оркестров състав.

Инициативата на Виенските филхармоници е в отговор на бежанската криза, с която се сблъсква Европа, и произтича от желанието на оркестъра „да даде ясен хуманитарен пример". Около 40 от музикантите, които свирят в оркестъра, произхождат от семейства на мигранти; 20 от тях не притежават австрийски паспорт. „Най-важният аспект е бързото усвояване на езика ни и подкрепа на първоначалната интеграция в нашето общество. Институциите, които работят за предоставяне на убежище за изселени лица, изискват повече чувствителност и разбиране от целия свят", пише в официално изявление на оркестъра.

Президентът на Виенската филхармония Андреас Гросбауер заяви, че проектът е „не само изпращане на сигнал на хуманитарна ангажираност, но също така и за отваряне на пространство за диалог и разбирателство, в което всеки да се ползва дългосрочно, от общността и обществото ни."

От своя страна, диригентът Кристоф Ешенбах посочва: „Аз бях бежанец. Знам точно какво е да си бежанец, какво трябва да изтърпиш например в Сирия по време на режима на Асад и най-накрая, по някакъв начин, да намериш пътя си докато си задаваш въпроса.: „Ще мога ли да бъда приет или не? Ще мога ли да оцелея или не?" Ние трябва да помогнем". Идеята е подкрепена и от маестро Даниел Баренбойм: "Наистина е чудесно, когато една група музиканти се ангажира с една абсолютно необходима кампания."

Дарителите ще бъдат стимулирани с различни награди: ски-пътешествие или пътуване с велосипед с членове на оркестъра, билети за генерална репетиция, покана за откриването на Дома на Виенската филхармония и билет за Новогодишния концерт на Виенската филхармония. От прочутия оркестър уточняват, че направените дарения ще бъдат приспаднати от данъците, които дължат дарителите.