Номинираха 5-ма българи за Международните награди за класическа музика

Номинираха 5-ма българи за Международните награди за класическа музика

През 2016г.

През 2016г. пет български имена ще се състезават за единствените независими международни награди в областта на класическата музика ICMA /International Classical Music Awards/. Номинирани са общо 364 аудио и видео продукции от 115 лейбъла от 18 страни от Европа, Азия и Северна Америка. Анализатори посочват, че двойно са се увеличили записите на старинна и съвременна музика. „ Изпитвам едновременно гордост и удовлетворение”, заявява президентът на Международните награди за класическата музика Реми Франк. „Списъкът с номинираните показва изключителната жизненост на звукозаписната индустрия и същевременно нарастващото значение на нашите награди. Този списък е не само отправна точка към последващото гласуване на журито, но и признание за качествата на всеки номиниран творец”, подчертава той.

Цигуларката Зефира Вълова в съпровод на ансамбъл Лез Амбасадор с диригент Алексис Косенко, които българската публика познава от фестивала „Изкуството на барока”, влизат в надпреварата за престижните отличия. Албумът им с произведения на Георг Филип Телеман за компанията Alpha Classics получиха номинация в областта на бароковата инструментална музика, като в раздела се конкурират повече от 10 звукозаписни проекти. Подобна е и ситуацията в още две категории -„Вокален рецитал” и „Изпълнение на DVD”. В първата откриваме две български имена в един компактдиск. Известното мецосопрано Веселина Кацарова и маестро Павел Балев записаха с Филхармоничния оркестър на Баден-Баден албума „Руски арии”, излязъл под знака на Genuin, който съдържа творби от Мусоргски, Драгомижски, Чайковски, Римски –Корсаков, Глинка и Бородин. В другата категория се забелязва една от най-поставяните сценични творби на Рихард Щраус, „Кавалерът на розата“, в която участва изтъкнатото българско сопрано Красимира Стоянова. Нейната ярка интерпретация в съпровод на Виенската филхармония с диригент Франц Велзер-Мьост попадна във видеозаписа на лейбъла „C major”, а оттам и в номинациите. Сред претендентите за награда в раздела „Документален филм на DVD” е лентата на Ан-Катрин Пейц и Юлиян Табаков, озаглавена „Satiesfactions. Promenades with Erik Satie”, която се появява с логото на Accentus Music.

Списъкът с тримата финалисти от всяка категория ще стане известен през декември, а крайният резултат ще бъде оповестен на 20 януари 2016г. Церемонията и галаконцерта по връчването на Международните награди за класическа музика ще се състои на 1 април 2016г. в Сан Себастиан, Испания, като музикалния акомпанимент ще бъде поверен на Баския симфоничен оркестър под палката на Юн Меркл.