Рюкя: „Прозрачността и силните финансови механизми са основите за развитие на фестивалите”

Рюкя: „Прозрачността и силните финансови механизми са основите за развитие на фестивалите”

Норвежци и българи представиха „Бялата книга”

„Ако Европейския съюз или националното управление на държавата могат да видят колко различни ключови играчи обединяват фестивалите, то тогава съм сигурен, че те ще създадат финансови системи и механизми за подкрепа на тези фестивали...” Това заяви в ефира на Класик ФМ радио г-н Андерш Рюкя – Генерален мениджър на Норвежката фестивална асоциация. Той гостува на конференцията „Фестивали в черно и бяло”, организирана от Българската фестивална асоциация, която се проведе на 19 ноември 2015г. в София. Събитието, осъществено със съдействието на Столична община и Националния дворец на културата, е част от проекта "Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“, финансиран по Програмата за подкрепа на Неправителствените организации в България по Финансовия Механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Според Рюкя „прозрачността и силните финансови механизми са основите за развитие на фестивалите”. Тази мисъл стои в основата на „Бялата книга” с препоръки за реформа на културните политики на местно и на национално ниво, чиито финален вариант бе представен на конференцията. „„Бялата книга” съдържа много добри предложения за развитието на такива механизми и ще работим за въвеждането им с българските ни колеги”.

В края на събитието се проведе и официална церемония по връчване на европейските сертификати за качество на 26-те български фестивала, преминали през два етапа на международна оценка, част по проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ). „Това е силен сигнал че тези фестивали ще бъдат предизвикани да търсят публична подкрепа и сътрудничество помежду си”, подчерта в интервюто Андерш Рюкя.

В конференцията взе участие и г-н Арнфин Беркестран – Заместник – председател на Съвета по изкуствата в Норвегия /Arts Council Norway/ , който също се включи в предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми. Специалистът разкри по какъв начин функционира тази институция, която подпомага фестивалите в Норвегия. „Ние държим изкуствата на принципа „на една ръка разстояние от политиците”. Затова се грижи експертна група, създадена от артисти, които оценяват проектите и това е важно да бъде приложено в България”, смята Беркестран. Експертът посочи още, че фестивалите трябва да имат предвидима подкрепа.

Чуйте какво още споделиха двамата норвежки културни мениджъри в звуковия файл под снимката вляво. Изпълнителният директор на Българската фестивална асоциация Александра Гълъбова оказва съдействие в превода.