„Фестивали в черно и бяло

„Фестивали в черно и бяло"

Днес от 10.00 ч. в зала 7 на НДК

Днес /19 ноември 2015г./ от 10.00 ч. в зала 7 на НДК ще бъде открита международната конференция „Фестивали в черно и бяло", като входът е свободен. Събитието е организирано от Българската фестивална асоциация /БФА/ в партньорство със Столична община и Националния дворец на културата и е част от проекта „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“, финансиран по Програмата за подкрепа на Неправителствените организации в България по Финансовия Механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

„Самите ние разбрахме колко по-големи възможности имат фестивалите не само в културната сфера, а и в областта на икономиката, развитието на градовете...”. Това заяви председателят на БФА Васил Димитров броени часове преди откриването на събитието. В ефира на Класик ФМ радио той отбеляза, че „има голяма възвръщаемост на средствата, които се инвестират в един фестивал, ако той се направи качествено... Ние предлагаме създаването на Фонд „Фестивали”, който да гарантира стабилността на качествените събития и да се раждат нови събития, които да стават качествени”. Васил Димитров оцени и значението на сътрудничеството между общините и държавата в този процес, като подчерта, че „интересът е взаимен”.

Припомняме ви, че към 2015 г. няма точна статистика за броя на фестивалите, които се провеждат в различните градове на България. Липсват системи за регистрация и наблюдение на фестивалите в страната, за атестиране на фестивалите, за диференцирана подкрепа, обвързана с резултатите от провеждането им, за дългосрочно планиране на фестивалите, както и устойчиви механизми за тяхното финансиране. По време на конференцията ще бъде представен финалният вариант на „Бяла книга” с препоръки за реформа на културните политики на местно и на национално ниво. „Причините, поради които ние от Българската фестивална асоциация създаваме тази „Бяла книга”, е недооценяването на фестивалите”, посочи изпълнителният директор на БФА Александра Гълъбова. По думите й „България има фестивали на световно ниво, но за жалост подкрепата и вниманието към тях не са на съответното европейско равнище”. Всеки посетител на конференцията ще получи безплатен екземпляр от „Бялата книга”.

В края на събитието ще се проведе и официална церемония по връчване на европейските сертификати за качество на 26-те български фестивала, преминали през два етапа на международна оценка, част по проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ) .

Повече за гостите на конференцията, както и за целите и задачите пред българските фестивали във взаимодействието им с държавните институции, чуйте от интервюто за предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми, което ще намерите в звуковия файл под снимката вляво.