Откриха бюст в памет на Виктория де лос Анхелес

Откриха бюст в памет на Виктория де лос Анхелес

В Барселона

Наскоро в Двореца на каталунската музика в Барселона бе открит бюст в памет на Виктория де лос Анхелес. Произведението на изкуството е изработено от бронз и е разположено в зала „Луис Милет” на концертния комплекс, където известната оперна прима прави своя дебют през 1944г. в операта „Сватбата на Фигаро” от В.А.Моцарт. На откриването журналистът и биограф на певицата Хауме Комеляс заяви: „Виктория вече се намира на мястото, на което винаги е обичала да бъде; в залата, където са най-славните моменти от забележителния й творчески път”. Бюстът става част от колекцията скулптури на най-големите композитори и музиканти, които са свързали живота си с Двореца на каталунската музика. Институцията е организатор на събитието заедно с фондацията, кръстена на името на легендарното каталунско сопрано, аплодирано в най-големите оперни театри по света.

Репертоарът на Виктория де лос Анхелес обхваща песенно творчество, камерни концерти, ораториални произведения и оперни заглавия. Блестящата й кариера е съпътствана с редица успехи, като превъплъщението й в образа на Елизабет от операта „Танхойзер” на Рихард Вагнер през 1961г. по време на Фестивала Байройт. Преди това тя покорява публиката в Театро Колон, Буенос Айрес, Миланския оперен театър „Ла Скала”, „Ковънт гардън” в Лондон и др. Оперната певица е била сред най-предпочитаните гласове от театър „Лисеу” в Барселона до Метрополитън опера, Ню Йорк. Уважаваното сопрано се е изявявала на една сцена с изтъкнати оперни артисти като Сесто Брускантини, Лудижи Алва, Николай Геда, Юси Бьорлинг, Елизабет Шварцкопф и инструменталисти като Алисия де Лароча, Пабло Казалс и др. През 2015г. се навършват 10 години от кончината на Виктория де лос Анхелес.

Откриването на скулптурата се осъществява няколко дни преди началото на 3-тото издание на Песенния фестивал „Виктория де лос Анхелес” . Поредицата от музикални прояви започва на 20 и продължава до 29 ноември и се провежда в емблематичния Модернистичен комплекс Сант Пау, който от 1997г. е част от Световното културно наследство, защитено от ЮНЕСКО. По време на рециталите, включени в програмата на феста, участват млади оперни артисти, които имат желанието да усъвършенстват своите професионални качества. В този случай, иновативният подход се отнася не само до вокални занятия, а и паралелно с това получаване на различни познания чрез специални образователни инициативи. Също така, младите певци могат да работят и да придобият по-богат опит в общуването си с утвърдени музиканти от различни краища на света.