46-ти ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО- СТАРА ЗАГОРА 2015

46-ти ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО- СТАРА ЗАГОРА 2015

От 23 ноември до 5 декември 2015г.

От 23 ноември до 5 декември в Стара Загора ще се проведе за 46-ти път Фестивал на оперното и балетното изкуство - своеобразна панорама на постиженията и търсенията в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон.

Основни организатори на фестивала са Община Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора, която тази година отбелязва своята респектираща 90-та годишнина. Фестивалът се провежда със съдействието на Министерството на културата.

В рамките на две седмици Стара Загора ще се превърне в столица на музиката и танца. Организаторите на 46-то издание на ФОБИ ще предложат на почитателите на оперното и балетното изкуство разнообразна и качествена фестивална програма. Тя е оформена след прецизна селекция от над 70 спектакли, създадени от различни български трупи. Безспорен успех е участието на съвременна българска творба, ОМАГЬОСАНИЯТ, мадригална комедия от Божидар Спасов, спектакъл на Пловдивската опера. С представянето на танцовия спектакъл БЕЗВРЕМИЕ балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора демонстрира нови търсения и изразни средства в динамично развиващия се съвременен танцов театър. Специално внимание заслужава участието и на Фондация „Дарина Такова“, която заедно с известните творци, режисьорът Явор Гърдев и художникът Чавдар Гюзелев и млади изпълнители представя операта ЛЯСТОВИЧКАТА от Джакомо Пучини. По този начин ФОБИ се отваря и към независими проекти, извън държавно и общински субсидираните културни институти.

175-та годишнината от рождението на Чайковски ще бъде отбелязана с фрагменти от най-популярната му творба ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – част от спектакъла VIVA LA CLASSICA на Балет „Арабеск“. Незабравимият Лучано Павароти, който тази година щеше да навърши 80 години, ще бъде почетен с концерт на талантливи певци от Италия, подкрепяни от фондация с неговото име.

Варненската опера ще участва със своя спектакъл на комичната опера ДОН ПАСКУАЛЕ от Доницети, копродукция на Варненската опера с Театро Комунале – Модена, Италия. Още едно заглавие от Доницети ще бъде представено във фестивалната програма: операта ЛУЧИЯ ДИ ЛАМЕРМУР, премиера на старозагорци със сериозно международно участие. Държавна опера - Бургас гостува с един нов и до известна степен нестандартен прочит на класическата мелодрама ТРАВИАТА от Верди по романа на Дюма-син.

В историята на ФОБИ запазено място имат и събитията за най-малките зрители. Софийска филхармония ще гостува със спектакъла ПРИКАЗКИ ЗА ОБОЙ. Събитието е част от четиригодишната успешна програма „Фортисимо фамилия“.

Специалният гост на фестивала е оперната прима Дарина Такова, която ще се срещне с публиката на 1 декември преди прожекцията на уникалния видеозапис на спектакъла на операта „Семирамида” от Росини – суперпродукция на Gran teatro de Liceu, Барселона, в копродукция с Росиниевия оперен фестивал в Пезаро, Teatro Comunale, Торино и Teatro Real, Мадрид с нейно участие и оперните звезди Даниела Барчелона, Илдар Абдразаков, Хуан Диего Флорез. Ексклузивният видеозапис ще бъде излъчен за първи път в България.

Със сериозна научна и обществена значимост е представянето на последния ІV том от академичната поредица БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР, подготвен от проф. д.изк. Розалия Бикс, проф. д-р Румяна Каракостова, проф. д.изк. Анелия Янева, доц. д-р Миглена Ценова-Нушева, гл ас. д-р Емилия Жунич.

Сред съпътстващите събития на фестивалната програма е и РАБОТНАТА СРЕЩА НА ДИРЕКТОРИ НА ОПЕРНИ ТЕАТРИ ОТ БАЛКАНСКИЯ РЕГИОН.

Фестивалът на оперното и балетно изкуство /ФОБИ/ е сред доайените в сферата на класическата музика и музикално-сценичните изкуства у нас. Неговото начало е поставено в далечната 1967 г. под името Декемврийски музикални дни. Програмата тогава съдържа преобладаващо симфонични, камерни и хорови концерти. След откриването на новата оперна сграда през 1971 г. „дните“ прерастват във Фестивал на оперното и балетното изкуство /ФОБИ/. Веднъж на пет години (1974, 1979, 1984 и 1989) в неговите рамки е и Национален преглед на оперните театри, на който се отличават най-добрите автори, трупи, постановъчни екипи и изпълнители.

След опожаряването на сградата на Операта по обясними причини фестивалът е принуден да се върне към предишната си форма – с повече камерни и концертни прояви. След 2000 г. с оформянето на площадката за спектакли на Форума „Августа Траяна“ ФОБИ е преместен през летните месеци. Тези трансформации водят и до две прекъсвания, през 2010 и 2013 г. От 2011 г. с възстановяването на сградата на операта, ФОБИ отново се връща към обичайния си период на провеждане през ноември-декември.

В дългогодишната история на фестивала ярка следа оставят гостуванията на редица европейски оперни и балетни ансамбли със своите най-добри постановки – Пражката национална опера, Операта от град Парма /Италия/, оперните театри от Братислава /Словакия/, Лодз /Полша/, Яш /Румъния/, Кишинев /Молдова /, световноизвестния Детски театър на Наталия Сац от Москва, балетните трупи на Будапеща, Ленинград /сега Санкт Петербург/, Московски класически балет, Кирковски балет, Националния балет на Куба, Кралския балет на Дания, Балетът на „Гранд Опера“ – Париж.

На сцената на Старозагорската опера за ФОБИ гостуват най-големите български оперни имена като Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна-Томова Синтова, Никола Гюзелев, Никола Николов, Стефка Минева, Христина Ангелакова, Александрина Милчева, Веселина Кацарова и др., както и диригентите Асен Найденов, Димитър Манолов, Борис Хинчев, Росица Баталова, Росен Миланов, Емил Табаков и др.

По инициатива на старозагорската музикална общественост се учредява Национална награда на името на Христина Морфова, която е присъдена през годините на Анна Томова-Синтова, Стефка Минева, Евдокия Здравкова-Хорозова, Веселина Кацарова, Гена Димитрова.

Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ
Цени на билетите от 5 до 15 лева
Карта КОЛЕКЦИЯ ФЕСТИВАЛ 93 лева

Включва всички събития от програмата на ФОБИ
Карта Цикъл БЕЛКАНТО 63 лева
Включва всички оперни спектакли от програмата на ФОБИ + ГЛАСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ наследството на Лучано Павароти
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 3+ с отстъпка до 35% от цената на билета Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 7+ с отстъпка до 50% от цената на билета

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.– 13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя