„Музиката и ритъмът присъстват във всички творби на Пикасо“

„Музиката и ритъмът присъстват във всички творби на Пикасо“

Изложбата продължава до 25 януари 2016 г.

„Въпреки че не е имал дълбоки музикални познания, музиката и ритъмът присъстват във всички негови произведения. Очевидно тази връзка може да бъде пряка, както в случая с руските балети, или индиректна, като творбите свързани със средиземноморската класическа гръцка или латинска култури“. Това заяви г-н Хосе Мария Луна, директор на Държавната агенция за управление на къщата-музей Пикасо в Малага, в ефира на Класик ФМ радио. Повод за този разговор е изложбата „Пикасо. Вечното търсене“, която продължава до 25 януари 2016 г. в Националната галерия /Дворецa/ в София. Експозицията включва 78 литографии и 7 керамики в оригинал на изтъкнатия художник от Малага, Испания. Литографиите са групирани в няколко тематични ядра, като например интерпретации по Кранах и Делакроа, жените на Пикасо, модели от света на класическото и сюрреалистичното изкуство. Керамиките в изложбата са вдъхновени от бикоборството.

„Тук разполагаме с оригинали, направени изпод ръката на самия Пикасо – от неговите усилия в полирането до крайния резултат. Намираме се пред нещо изключително ценно”, подчерта в ексклузивно интервю за „Сутрешно кафе с Геми” Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа. Посланикът на Кралство Испания в България разкри подробности за използваната техника в показаните творби, за чието гостуване в България са положени усилия в рамките на 2 години. „Смятам, че ще бъде огромен и непростим грях, ако се намирате в София и не посетите изложбата”, добави още посланик Тапиа. Проявата се организира от Посолството на Испания в София със съдействието на Министерство на културата на Република България и Столична община, както и с подкрепата на отделни спомоществователи.

От друга страна, Хосе Мария Луна отбеляза връзките, които Пикасо установява с големите композитори на своето време като Игор Стравински, Ерик Сати, Клод Дебюси и хореографи като Леонид Мясин и Вацлав Нижински. Неслучайно гениалният испански творец участва съвместно с тях в създаването на сценографията на 9 балета, сред които "Парад", "Пулчинела", "Следобедът на един фавн". В София ще открием няколко произведения, посветени на музиката и танца, като например „Фавн свири на флейта”. Според Хосе Мария Луна, в Къщата- музей на Пикасо в южния испански град Малага се съхраняват още „творби, които се отнасят до сценичните изкуства”. Културната институция е разположена в дворец „Буенависта“ и отваря врати през 2003 г. Създаването й отговаря на желанието на Пабло Пикасо негови произведения да бъдат изложени в родния му град. Къщата-музей се управлява от Фондация „Пикасо“, която се помещава в родния дом на художника в Малага, и цели изучаването и разпространението на творчеството и живота на Пикасо, чрез три основни насоки- колекция от 233 произведения на художника, документален център и организиране на прояви.

Чуйте интервютата с Посланика на Кралство Испания в България Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа и с г-н Хосе Мария Луна, директор на Държавната агенция за управление на къщата-музей Пикасо в Малага, в звуковите файлове под снимката вляво.
Автор:Георги Митов