Кралското филхармонично дружество „позлати” Аргерих

Кралското филхармонично дружество „позлати” Аргерих

В Лондон

Кралското филхармонично дружество присъди своя Златен медал на световноизвестната пианистка Марта Аргерих. Престижното отличие бе връчено на церемония в Уигмор хол, проведена наскоро, от председателя на дружеството Джон Гилхоли. В момента на получаването на приза, Аргерих заяви, че се чувства изключително смирена, след като се е запознала със списъка с носителите му. Досега Златен медал са получавали изтъкнати диригенти като Даниел Баренбойм, Бернард Хайтинк и сър Саймън Ратъл, пианисти като Андраш Шиф и Мицуко Учида, певици като Джанет Бейкър и др.

В официалното съобщение на Кралското филхармонично дружество се посочва, че „Марта Аргерих е една от най-завладяващите пианистки благодарение на своите техническо майсторство и страстна артистичност, с които прави невероятните си изпълнения на живо и демонстрира своята интелектуална сила”. В информацията се отбелязват качествата й като „ненадминат камерен музикант” и се припомня, че това е „довело до 15-годишното й сътрудничество с Международния фестивал Лугано”. В рамките на проявата Марта Аргерих проявява „постоянната си щедрост и лична ангажираност към следващите поколения музиканти, като ги вдъхновява и за много нови партньорства в областта на камерната музика”, пише още в съобщението.

Аржентинската пианистка Марта Аргерих е 101-вият носител на Златния медал на Кралското филхармонично дружество. Отличието се връчва от 1870г., като повод за създаването му е отбелязването на 100-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.