Изложиха най-скъпите струнни инструменти в Южна Америка

Изложиха най-скъпите струнни инструменти в Южна Америка

В Буенос Айрес

Жителите и гостите на Буенос Айрес вече могат да разгледат най-скъпата колекция от старинни струнни инструменти в Южна Америка. Колекцията, която се състои от шест цигулки и три виоли, са били собственост на Исак Фернандес Бланко – аржентинец, който често пътувал до Франция и купувал антики, старинни инструменти и облекла. През 1922г. той основал първият частен музей в Аржентина, чиито експонати били разположени в собственото му имение- Паласио Ноел. Една част от предметите били негова собственост, а друга – дарение от местните аристократи в началото на миналия век. Сградата е разположена в квартала Ретиро на аржентинската столица, като архитектурата й контрастира с визията на заобикалящите я административни учреждения.

Инструментите на Бланко били дарени на Театро Колон, чието ръководство решава да обърне внимание на реконструкцията на музея през 2006г. и да ги върне там. Концертмайсторът на Филхармоничния оркестър на Буенос Айрес Пабло Сарави трябва да провери състоянието на скъпите цигулки и виоли. Музикантът, цитиран от испанската информационна агенция ЕФЕ, заявява, че се е доверил на опита и уменията на реставратора Орасио Пиниейро за възстановяването и настройването на инструментите. За кратко време лютиерът, който работи в Ню Йорк, се озовава в Буенос Айрес и безвъзмездно се справя със задачата. „Най-скъпият и най-ценен инструмент е цигулката Гуарнери дел Джезу от 1732г., която е била любимият предмет на Фернандес Бланко”, обяснява Сарави. „Купил го е във френската столица, но тъй като е имало твърде малко готови цигулки по това време, е успял да договори изгодна цена”, добави той. По думите на цигуларя, да откриеш такъв инструмент е като да намериш картина на големите майстори на четката. „Тази Гуарнери е изработена без никакви дефекти, без нито една драскотина. Истинска рядкост!”, подчертава Сарави.

Сред инструментите правят впечатление цигулка Гуаданини, чиято изработка е приписвана на един от синовете на Страдивари, виола от 1690г., както и цигулка Гобети, която е била собственост на Фриц Крайслер. Колекцията включва и образци на италианската лютиерска школа, изработени в Кремона, Венеция, Милано и Пиаченца.