Сикстинската капела отваря врати за звукозаписи

Сикстинската капела отваря врати за звукозаписи

За първи път

За първи път Сикстинската капела отвори вратите си за звукозаписен проект с църковна музика. Той носи заглавието ”Cantate Domino”, а изпълненията в него са дело на Хора на Сикстинската капела. Мястото, където се провежда конклава за избор на папа, и днес е способно да създаде магическа атмосфера на изпълнението. Заобиколени от фреските на Микеланджело, членовете на хоровия състав, сред които 20 възрастни и 30 деца, извисиха своите гласове за новата музикална продукция. Албумът ще се появи под знака на „Дойче грамофон”, като специализираната звукозаписна компания за класическа музика си сътрудничи за втори път със Сикстинската капела, след като през 2014г. се появи диска ”Habemus Papam” . Новият проект ”Cantate Domino” е първият, който е записан изцяло в Сикстинската капела.

Произведенията, включени в албума, са композирани от Орландо ди Ласо (1532- 1594), Томас Луис де Виктория (1548-1611) и Джовани Пиерлуиджи да Палестрина (1525-1594). Сега техните творби, които често се използват в католическите служби, са „родили еидн нов звук и ново ниво на музиката”, твърди Марк Уилкинсън. „Музиката звучи в този ренесансов шедьовър с още по-голямо вълнение и в комбинация с уникалната му акустика, се получава едно вълшебно преживяване”, смята още президентът на „Дойче грамофон”. От своя страна диригентът на Хора на Сикстинската капела Масимо Паломбела подчерта, че албумът съдържа „мощно звучене, което се опитва да съхрани връзката между музиката и мястото, в което е пресъздадена”. Според префекта на Папския Понтификат Георг Генсвайн ценителите ще чуят „не само красива музика, но и ще отворят душите си по този път към красотата и към Бога”.

По време на репетициите на хоровия състав са допускани посетители, които искат да разгледат прочутата забележителност, въпреки че тяхната глъчка възпрепятства обичайното музициране. В този невероятен музей, част от католическия комплекс на Ватикана, влизат около 1500 посетители на ден. По молба на Папа Франциск издаването на ”Cantate Domino” има едно по-различно измерение. Събраните средства от продажбата на записите ще бъдат предназначени за благотворителни дейности, които ще бъдат осъществявани от Ватикана.