Кой спечели „Кристална лира` 2015”?

Кой спечели „Кристална лира` 2015”?

Вижте списъка с наградените

На 1 ноември, Деня на народните будители, Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио организираха присъждането на национални награди за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство на България „Кристална лира` 2015”. Престижните отличия бяха връчени за 19-та поредна година на официална церемония, проведена в Държавния музикален и балетен център – София. През годините тази награда се утвърди като една висока професионална оценка за най-добрите постижения през изминалия концертен сезон на инструменталисти, оркестри, хорови състави, педагози, музикални критици и др. Номинираните бяха разпределени в общо 17 категории и оценени от компетентно жури, съставено от авторитетни музикални и танцови експерти.

Тази година „Кристална лира” спечели изявеното дуото Зорница Иларионова-Асен Танчев, което впечатли журито в раздела за „Млад изпълнител” с концертите си, включени в „Европейския музикален фестивал” и „Аполония”. Забележителният тенор Мартин Илиев бе отличен за ролите му на Зигмунд в операта „Валкюра” и Зигфрид в „Залезът на боговете” от Рихард Вагнер в категорията „Оперно и оперетно изкуство”. Изтъкнатата българска пианистка със световна кариера Пламена Мангова стана носител на наградата „Кристална лира” в категорията „Инструменталисти” след знаковите си участия във фестивалите „Софийски музикални седмици”, „Мартенски музикални дни” и „Аполония”. Талантливият български диригент Владимир Кираджиев бе отличен за концерта си през юни 2015г. с пианиста Людмил Ангелов и Русенска филхармония и изявата в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици”.

По време на гала-спектакъла, който е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015г., бяха раздадени и специални призове. Наградата "Кристална лира" на слушателите на Класик ФМ радио отиде при сопраното Мария Цветкова за ролята на Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович на 25 март 2015 г. в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни”. Наградата на Класик ФМ радио бе отредена за българската пианистка, композитор и педагог проф. Борислава Танева. Още две специални отличия бяха присъдени на изтъкнати български музиканти- проф. Милчо Левиев /Награда на Министерство на културата/ и проф. Марио Хосен / Награда на София/. Съюзът на българските музикални и танцови дейци връчи и извънредна награда по повод 100 години от рождението на народния музикант, кавалджия и кларинетист Цвятко Благоев, а Съюзът на музикалните артисти в Македония отличи Държавния музикален и балетен център – София за цялостната му концертна дейност.

Ето и пълния списък на лауреатите:

НАГРАДИ „КРИСТАЛНА ЛИРА`2015”

„МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР”

ПФА „Странджа” – Бургас – за празничния третомартенски концерт-спектакъл „Благослов за България” на сцената на Държавна опера – Бургас. „ТАНЦОВ ФОЛКЛОР” Николай Несторов – гл.художествен ръководител на ФТА „София-6”и ДФТА „Искрица” – за Първо място в Столичен фестивал на танцовото изкуство „Въображение в ритъм” София 2015

„БАЛЕТНО ИЗКУСТВО”

Екип на балет „Арабеск” в състав: хореограф Боряна Сечанова, сценограф и костюми Никола Налбантов, диригент Пламен Джуров, с участието на Цветана Бандаловска, Евелина Христова, Даниела Димитрова – за спектакъла „Пандора” по музика на Пол ван Брюхе и Петър Дундаков през сезон 2014/2015 г.

„Д Ж А З”

Теодосий Спасов – за цялостната му концертна дейност, включително участията му във фестивали като „Варненско лято” и „Жълтите павета”.

„ДИРИГЕНТИ”

Владимир Кираджиев – за концерта с Русенска филхармония, солист Людмил Ангелов на 4 юни в Русе и на 6 юни 2015 г. в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици”.

„ЗВУКОВ И МЕДИЕН ДИЗАЙН”

Катедра „Звукорежисура, звуков и медиен дизайн” към ТКДФ на НМА „Проф. П.Владигеров” за иновации и креативност при подготовка на специалисти.

„ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ”

Пламена Мангова (пиано) – за рецитала й на 6 юни в рамките на Софийски музикални седмици, концерта й на 23 март в рамките на „Мартенски музикални дни” и концертите й в рамките на „Аполония”

„КАМЕРНИ АНСАМБЛИ”

Струнен квартет „ФРОШ” – за концертите им на „Софийски музикални седмици” и „Варненско лято” през сезон 2014/2015 г. с програма Казанджиев, Волф, Барток и за концерта на 2 март 2015 г. в Студио 5 на НДК с програма Диков, Райли, Шостакович.

„МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ”

Дуо Зорница Иларионова, цигулка – Асен Танчев, пиано – за концерта им в рамките на Европейски музикален фестивал на 12 май 2015 г. в зала на НМУ с програма: Л.В.Бетовен, Е.Шосон, К.Сен-Санс/Й.Изаи, К.Дебюси, Р.Шчедрин и концерта в рамките на фестивала „Аполония`2015” на 28 август 2015 г. в Археологически музей с програма: Й.С.Бах, Й.Брамс, Н.Паганини, Р.Шуман, К.Сен-Санс.

„МУЗИКАЛНА КРИТИКА”

Албена Безовска – за предаванията й в БНР

„ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО”

Мартин Илиев (тенор) – за ролите му на Зигмунд в операта „Валкюра” и Зигфрид в „Залезът на боговете” от Рихард Вагнер.

„ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО”

Оркестър на Държавна опера – Пловдив – за концерта „150 години от рождението на Рихард Щраус” с диригент Емил Табаков на 30 януари 2015 г. в Концертната зала на гр. Пловдив.

„ПОП И РОКМУЗИКА”

Силвия Кацарова – за концерта й „40 години на сцената”, състоял се на 05.01.2015 г.

„ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП”

Екип на Държавна опера-Русе в състав: Вера Немирова – режисьор, Найден Тодоров – диригент, Соня Немирова – драматург, Стилияна Димитрова-Хернани – диригент на хора, Димана Латева – сценография и костюми, Силвия Томова – консултант сценична пластика – за постановката на операта „Катерина Измайлова” от Шостакович на 25 март 2015 г. в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни”.

„ХОРОВО ИЗКУСТВО”

Детски хор на БНР с диригент Венеция Караманова – за юбилейния концерт по случай 55 години от основаването му, състоял се на 21 март 2015 г. в зала „България” с участие на солистите Мария Радоева, Венеция Нецова, женски хор „Космическите гласове” с диригент Ваня Монева и Представителен гвардейски духов оркестър с диригент майор Ради Радев; за концерта в рамките на 25-те дни на японската култура в България в залата на НМА „Панчо Владигеров” на 25 ноември 2014 г.; за Коледното матине със Симфоничния оркестър на БНР и солисти Олга Динова и Васил Петров в зала „България” на 25 декември 2014 г.

„ПЕДАГОЗИ”

Мария Градешлиева, директор на НУФИ „Ф. Кутев” – Котел – за успешен мениджмънт в художествено-творческата и концертна дейност на училището през учебната 2014/2015 г.

„ДУХОВИ ОРКЕСТРИ И ФОРМАЦИИ”

Общински духов оркестър – Русе (Биг Бенд – Русе), за организация и домакинтство на първия по рода си Международен Биг бенд концерт в рамките на Международен Биг Бенд парад Русе 2015 г. на 5 май 2015 г.

Специални награди:

Награда на Министерство на културата- проф. Милчо Левиев

Награда на София- проф.Марио Хосен

Извънредна награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци - Цвятко Благоев по повод 100-годишнината от рождението му

Награда на Класик ФМ радио – проф. Борислава Танева

Награда на слушателите на Класик ФМ радио - Мария Цветкова (сопран) – за ролята на Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович на 25 март 2015 г. в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни”.

Награда на Съюза на музикалните артисти в Македония – Държавен музикален и балетен център – София за цялостната му концертна дейност