Българска следа на Фестивала Люцерн 2016

Българска следа на Фестивала Люцерн 2016

Ще дирижира Струнния фестивален оркестър

11 жени-диригенти ще поемат диригентските палки на престижни оркестрови състави в поредното издание на Летния фестивал в Люцерн, Швейцария, което предстои от 12 август до 11 септември 2016г. Тази година ценителите на класическата музика се събират под мотото “Prima Donna”, свързано с мястото на жените в това изкуство. Акцентът е поставен във връзка с непрестанното прокламиране на равноправие между половете, на чиито фон дамите си пробиват път неоправдано трудно, ако искат да работят например като диригенти или композитори. Ето защо неслучайно са поканени Марин Алсоп, която ще дирижира Симфоничния оркестър на Сао Пауло, Емануел Хаим – Виенската филхармония, Барбара Ханигън - Камерен оркестър “Малер” и др.

В списъка се открива името на единствената българка, която ще получи възможността да се изяви на диригентския подиум. На 28 август 2016г. Гергана Гергова ще бъде едновременно солист и диригент на Струнния фестивален оркестър Люцерн в концертната зала на града. В програмата ще прозвучат “Циганката” от Морис Равел във версия за цигулка, струнни и арфа на Давид Валтер, “Румънски народни танци” от Бела Барток, “Лятна нощ”, оп.58 от Отмар Шьок и “Zoom and Zip” от Елена Кац-Чернин.

Цигуларката Гергана Гергова е втори концертмайстор на оркестъра. Тя усъвършенства своите музикални умения при своите преподаватели - Благородна Танева, проф. Минчо Минчев и Андреас Райнер. Завършва магистратура по камерна музика във Висшето училище за музика „Ханс Айслер” в Берлин. Допълнително артистично вдъхновение получава от Ифра Нийман, Анер Билсма, Хайнрих Шиф и др. Носителка е на Първа награда от Международния музикален конкурс “Панчо Владигеров” -2003г. и на отличия от международните конкурси за камерна музика “Франц Шуберт и модерната музика” и “Йозеф Йоахим”. Гергова се е изявявала като солист на множество оркестри в България и чужбина; канена е на редица камерни фестивали от Ирландия до САЩ и от Германия до Мексико. Свири в Трио “Имаж”, което възниква през 2000г. и с което гостува нееднократно в България. Формацията направи сензация с дебютния си запис на творбите за клавирно трио на аржентинския композитор Маурицио Кагел, за което получи положителни отзиви от критиката и престижната награда ECHO Klassik за 2014г. Като концертмайстор Гергана Гергова е работила в Мюнхенския радиооркестър, Немски камерен филхармоничен оркестър Бремен, Дойче опер- Берлин, Кралския театър в Мадрид и др.