Последната голяма творба на Гурецки

Последната голяма творба на Гурецки

Световна премиера в Краков

Премиерата на последната голяма творба на Хенрик Гурецки ще се състои в полския град Краков. Произведението е озаглавено ”Sanctus Adalbertus” и е написано по повод 1000 години от кончината на католическия светец.

”Sanctus Adalbertus” е продължение на творбата ”Beatus vir” (1979г.), която Хенрик Гурецки пише във възхвала на Свети Станислав. Композиторът е имал намерението да създаде цял цикъл произведения, посветени на полските светци, но само тези две той успява да завърши. Въпреки че Епископ Адалберт (на полски: Войчех) е роден в Чехия, той се премества на север, за да промени вярата у езичниците, които населявали териториите на днешните Полша и Калиниградска област в Русия. Там намира смъртта си през 997 г., когато едва е навършил 31-годишна възраст. Три години по-късно е канонизиран за светец.

Гурецки изготвя нотният текст, но проектът пропада, тъй като по време на проявите композиторът все още не е довършил четвъртата част от творбата (което прави през 1998г.). Това обаче не го обезкуражава и той използва част от химните в третата част, за да изработи грандиозния финал. Четирите части от произведението са свързани помежду си с хорови и вокални партии (с или без инструментален съпровод). Първите две части „Псалм” и „Лауда” носят духа на тайнството, а завършващата „Глория” придава празнично настроение на ораторията, което отеква във всяка нота от творбата.

”Sanctus Adalbertus” е сред творбите на Хенрик Гурецки, които остават неизпълнени до момента. Сходна съдба имат неговите Симфония № 4, написана през 2006г., и „Кирие”, създадена през 2004г. И докато голяма част от споменатата симфония е изисквала допълнителна оркестрация, извършена впоследствие от сина на композитора, Миколай, двете хорови творби са готови за публикуване и изпълнение.

Ораторията ”Sanctus Adalbertus” е публикувана след кончината на композитора през 2010г. Първото изпълнение обаче предстои на 4 ноември в ICE Krakow и ще бъде с участието на сопраното Виолета Ходович, баритона Артур Ручински, Оркестъра на Полското национално радио, Полския радиохор и Краковския филхармоничен хор под палката на Яцек Каспшик.