Южнокореец победи в конкурса „Шопен”

Южнокореец победи в конкурса „Шопен”

21-годишният музикант

Южнокорейският пианист Сеонг-Джин Чо стана победител в 17-тото издание на Международния клавирен конкурс „Фредерик Шопен”. Резултатите бяха оповестени вчера след финалния кръг от музикалната надпревара, проведен в Националната филхармония във Варшава. Задачата за финалистите бе изпълнение на Първия клавирен концерт в ми минор, оп.11 от Фредерик Шопен. Пред световните медии, които отразяват конкурса, 21-годишният пианист сподели, че всеки етап е бил „изключително сложен”, а за финала разкри, че не е бил „толкова изнервен”, докато свири с Варшавския филхармоничен оркестър, дирижиран от Яцек Каспшик. Според музиканти и критици, присъствали на събитието, изпълнението на южнокорееца е било единственото, в което нито една фалшива нота не е прозвучала.

През 2008г. Сеонг-Джин Чо победи в конкурса за млади пианист „Фредерик Шопен”. За успешното си представяне сега Сеонг-Джин Чо получи златен медал и чек на стойност 30 000 Евро. Освен това, той печели и две важни покани за участие – във Фестивала „Бетовен”, който ще се проведе догодина около Великден във Варшава, и в Международния клавирен фестивал „В бяло и черно”, който продължава до 25 октомври в Националния център за изкуствата на град Мексико. Сеонг-Джин Чо обра овациите и на Музикалното общество „Шопен” за изпълнение на полонеза, което му донесе още 3000 Евро. Тези отличия се прибавят към личния списък на музиканта, в който фигурират Първа награда от Международния клавирен конкурс в Хамаматсу, Япония, Трета награда от конкурса „Чайковски” и от конкурса „Артур Рубинщайн”. Сеонг-Джин Чо е завършил Парижката консерватория, където се обучава при френския пианист от български произход Мишел Бероф. Свирил е на три континента със световноизвестни оркестри и диригенти.

Тази година второто място в конкурса „Шопен” зае 26-годишният канадец Чарлз Ричард-Хамелин, който бе награден със сребърен медал и чек за 25 000 Евро. Той получи и отличието, кръстено на името на Кристиян Цимерман, за най-добро изпълнение на соната, с което прибави 10 000 Евро към своята сметка. Бронзът отиде при 21-годишната американка от китайски произход Кейт Лиу, която се сдоби със сумата от 20 000 Евро. Тя спечели Приза на Полското радио за най-добро изпълнение на мазурки, чиято равностойност е 5 000 Евро. Сред наградените са Ерик Лу (САЩ), който се класира четвърти, Ике Тони Янг от Канада и Дмитрий Шишкин от Русия, които достигнаха съответно до пето и шесто място.

Като един от най-старите, а и най-престижни музикални конкурси в света, интересът на участниците отново бе изключително голям. През 2015г. в Международния клавирен конкурс „Фредерик Шопен” се включиха 78 млади музиканти от 20 страни. 17-членното жури бе съставено от големи имена в клавирното изкуство, сред които Марта Аргерих и Филип Ентремо. За председател бе избрана проф. Катаржина Попова- Зидрон, която преподава в Музикалната Академия на Гданск и се включи в журито на 10-тия международeн конкурс „Млади виртуози", проведен през 2014г. в НМУ „Л.Пипков” -София.