Шостакович на Найден Тодоров

Шостакович на Найден Тодоров

На 22.10.2015 в зала 1 на НДК

„Шостакович ми е близък и с музиката си, и с целия си живот. Той е бил като визитна картичка на Съветския съюз, а от друга страна - многократно е бил на ръба да му се случи най-лошото“. Защо диригентът Найден Тодоров, чийто думи описват така точно Шостакович във времената от Сталиновата диктатура, е толкова пристрастен към музиката на гения на ХХ век? Отговорите следват – в разговора, състоял се в студиото на Класик ФМ преди първото представяне на оп. „Катерина Измайлова“ в София утре вечерта. „Вера Немирова направи чудеса!“ – са възторжените думи на Найден Тодоров за постановката, в която „говорим за живота такъв, какъвто е - представен без задръжки“. А какво прави един спектакъл модерен, според него, независимо къде се поставя по света? - „Ако искаме да бъдем актуални във времето, в което живеем, трябва да има преди всичко театър в операта!“ Цялото интервю на Юра Трошанова може да чуете под снимките вляво, а първият в историята на София спектакъл на „Катерина Измайлова“ очакваме на 22 октомври от 19.30ч. в зала 1 на НДК.

Ето и още от организаторите:

„Никога в историята на София не е имало спектакъл на Шостакович, който е един от най-гениалните композитори в историята на музиката, а вероятно премиерата на „Катерина Измайлова“ в София ще е единствения шанс да го видим в рамките на нашия живот!“, развълнувано коментира диригентът Найден Тодоров дни преди поставянето на великолепното произведение на сцената на зала 1 на НДК.

„Катерина Измайлова“ е уникална по рода си опера, призната за един от шедьоврите на ХХ век. За критиците това е не просто опера, а театър и опера в едно. Драматичният сюжет ни карат в много моменти да оставаме без дъх, а красивата музика на Шостакович усилва въздействието върху душата и съзнанието ни.

В ролята на Катерина Измайлова ще видим Мария Цветкова, която публиката обикна и аплодира бурно при изявата й в ролята на Микаела в „Кармен“ (31.03.2015 – зала 1, НДК). Талантливата ни солистка споделя: „Музиката е 80% от ефекта на филма. Нашият спектакъл всъщност е филм с прекрасно написана музика. При „Катерина Измайлова“ театралната игра е от определящо значение. Тя ми дава шанс да покажа на публиката освен гласа си, палитрата, която нося като актьор. Има моменти, в които емоцията ме хваща за гърлото, тогава събирам всичките си сили и концентрация, за да се успокоя и представя по най-добрия начин. Последната сцена е много, много специална… Но най-добре вие сами да се уверите!“

Зад мащабната продукция на Монте Мюзик и Държавна опера Русе застава един от най-добрите съвременни режисьори Вера Немирова. Тя поставя опери предимно в Берлин и Виена, но към „Катерина Измайлова“ има специално отношение, тъй като преди 50 години баща й (Евгени Немиров), е режисирал единственото представяне на операта в България, в град Русе.

Сюжетът на „Катерина Измайлова“ увлича и ни кара да очакваме следващата сцена. Шостакович ни убеждава, че Катерина е съпруга, която обича, изневерява и убива, но в същото време е единствения положителен образ, който се бори за любовта и търси свободата. В първите години на социализма Сталин забранява операта с оригинално заглавие „Лейди Макбет от Мценска околия“, заради скандалните моменти в нея, но през 1965 г. произведението е реабилитирано и адаптирано от самия Шостакович, като се представя с новото заглавие „Катерина Измайлова“.

„Катерина Измайлова“ е в афиша на оперните театри в цял свят. В София имаме шанса да я видим за пръв път на 22 октомври в зала 1 на НДК. Билетите се продават на цени от 20 до 50 лв. на касите на НДК, Ивентим и Тикетпортал.