Кръстиха Големият театър в Хавана на Алисия Алонсо

Кръстиха Големият театър в Хавана на Алисия Алонсо

За приноса й

Държавният съвет на Република Куба даде съгласието си Големият театър в Хавана да бъде кръстен на името на Алисия Алонсо. От решението става ясно, че това е извънредно признание към балетната звезда „за приноса й към кубинската и световна култура, за любовта към родната й страна и предаността й към кубинската революция”. В мотивите се посочват постиженията през дългия творчески път на Алисия Алонсо- основаването и ръководството на Националния балет на Куба, приноса за създаването на Кубинската балетна школа, невероятния национален и международен престиж, ярката следа в кубинския и световен балет, както и неуморните усилия за достигането на това изкуство до всички хора.

По информация на вестник „Гранма” преди броени дни кубинският президент Раул Кастро е изпратил благодарствено писмо до Алисия Алонсо във връзка с балета, посветен на неговата починала съпруга Вилма Еспин. „Това е проект, роден от най-дълбоката привързаност към нея като човек и като революционер, но и от отдадеността й към родината”, пише държавният глава.

Големият театър в Хавана официално отваря врати през 1838 година, но от 1915г. вече разполага с фасадата, която познаваме днес. Той е построен по проект на белгийския архитект Пол Бело. Сградата, разположена в сърцето на кубинската столица, е издигната на мястото на стария театър „Такон”. Във връзка с решението на Държавния съвет, от културната институция възнамеряват да поставят скулптура на легендата на кубинския балет Алисия Алонсо. Същевременно голямата зала за концерти и спектакли ще продължи да носи името на Федерико Гарсия Лорка.