Стивън Ковачевич отбелязва 75 –тата си годишнина в Лондон

Стивън Ковачевич отбелязва 75 –тата си годишнина в Лондон

След престой в болница

Стивън Ковачевич ще отбележи 75 –тата си годишнина с рецитал на 2 ноември в престижната концертна зала „Уигмор хол”, Лондон, въпреки че рожденият ден на виртуозния пианист е половин месец по-рано - на 17 октомври. Изтъкнатият музикант ще изпълни Симфонични танци, оп.45 от Сергей Рахманинов, „В бяло и черно” от Клод Дебюси, а заедно с бившата си съпруга Марта Аргерих ще обедини усилия в интерпретацията на Соната за пиано в си бемол мажор от Франц Шуберт.

„Изключително съм щастлив, че успях да се възстановя напълно. Съдбата на всички подобни случаи не е такава”, заявява Ковачевич пред агенция „Ройтерс”. Музикантът получава мозъчен удар, при което губи функциите на лявата и едва не се засяга дясната му ръка. Благодарение на спешната намеса на лекарски екип в британската столица, Ковачевич успява да се излекува. „Мислех, че това ще бъде всичко от мен и че ще прекарам живота си по този начин. Сега мога да свиря добре. Две седмици след медицинската интервенция бях поканен да изсвиря Императорския концерт на Бетовен- не беше фантастично, а просто много добро изпълнение!”, споделя пианистът. „Докато ме изписваше, лекарят ми каза да се прибера у дома, да се заключа, да отида до пианото и да започна да свиря”, подчертава обнадежденият музикант.

Стивън Бишоп-Ковачевич дебютира на професионална сцена, когато е на 11-годишна възраст. Музикантът, роден в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, се премества да живее във Великобритания, където учи при легендарната английска пианистка Майра Хес. Скоро след това печели репутацията на изкусен интерпретатор с визия за своя творчески път. Той прави европейския си дебют на сцената на „Уигмор хол” през 1961 г., като включва Соната за пиано от Албан Берг, три прелюдии и фуги от Бах и Вариации Диабели от Бетовен. Изпълнението е сензационно за времето си. Впоследствие пианистът налага високи стандарти за музикално майсторство, дължащи се на творческия му потенциал и блестяща кариера, вдъхновила публиката по целия свят.