Джон Уилямс – с Награда за цялостен принос

Джон Уилямс – с Награда за цялостен принос

От Американския филмов институт

Изтъкнатият композитор на филмова музика и диригент Джон Уилямс ще получи Наградата за цялостен принос на Американския филмов институт. Престижното отличие ще бъде връчено на 9 юни 2016г. на галавечер в Лос Анджелис, Калифорния, уточняват от организацията, цитирана от агенция „Ройтерс”. Признанието ще бъде 44-тата награда за цялостно творчество, раздавана от Американския филмов институт, който има за цел да опази наследството на американското кино. Така прочутият маестро ще бъде първият композитор, станал носител на приза. Сред носителите на наградата до момента ще отбележим режисьорите Мартин Скорсезеи Алфред Хичкок, актрисите Елизабет Тейлър и Джейн Фонда, актьорите Том Ханкс и Стив Мартин и т.н.

„Джон Уилямс е написал саундтрака на нашия живот," написа в официално изявление неговия председател Сър Хауърд Стрингър. „Нота по нота неговият гений свързва в съюз музиката и филмите, като ги издига до симфонични равнища и вдъхновява поколения зрители и слушатели, които се обогатяват от магията на киното”, подчертава той.

83-годишният американски композитор и диригент е написал повече от 150 филмови партитури. Възпитаникът на Джулиард скул в Ню Йорк е автор на музиката към кинопоредиците „Междузвездни войни”, „Индиана Джоунс”, „Джурасик парк”, „Сам вкъщи”, „Хари Потър”, филмите „Супермен”, „Списъкът на Шиндлер”, „Челюсти” и др. Той е известен и като дългогодишен партньор в работата си с американския кинорежисьор и продуцент Стивън Спилбърг, който също е носител на Наградата за цялостен принос на Американския филмов институт.

Джон Уилямс е номиниран 49 пъти за „Оскар”, носител е на 5 от статуетките, като първата получава през 1971г. за лентата „Цигулар на покрива”. В списъка му с награди откриваме 4 „Златни глобуса”, 7 награди „БАФТА”, 3 награди „Еми” и 22 награди „Грами”. Американският филмов институт е връчил отличия на 5 от саундтраците на Уилямс, а над 35 от неговите нотни текстове за киното са получавали само номинации.

Някои от най-известните произведения на Джон Уилямс ще прозвучат на 30 януари 2016г. в цикъла „Музиката на Америка”. Подробности и билети ще откриете ТУК