Летисия Морено: „Всеки артист е отделна вселена”

Летисия Морено: „Всеки артист е отделна вселена”

Концертът й е на 16 октомври в София

„Всеки артист е отделна вселена и не може да бъде сравняван”. Това заяви Летисия Морено в ефира на Класик ФМ радио броени дни преди предстоящото й гостуване в София. Според нея съпоставката между изпълнителите в класиката „е ориентировъчно и изкусително за анализаторите, но напомня на сравняването на композитори, което не считам за редно”. По думите й, „изпълнителите днес са и големи комуникатори – знаят как да общуват с публиката и привличат младата аудитория, което силно ме вълнува. Горда съм, че принадлежа към това поколение, въпреки твърденията, че в миналото звукът е бил по-особен, специфичен при съответния музикант”.

Възпитаничката на проф. Захар Брон, а също на Максим Венгеров и проф. Дейвид Такено в Гилдхол скул -Лондон, е участвала в майсторските класове на легендарния Мстислав Ростропович, чиито съвети следва и до днес. „Научих музиката на Шостакович благодарение на маестро Ростропович, а това разкрива много”, отбелязва 30-годишната цигуларка във връзка с един от звукозаписните си проекти за „Дойче Грамофон”, където изпълнява Цигулковия концерт на Шостакович с Филхармонията на Санкт Петербург под палката на Юрий Темирканов, както и цигулковия вариант на „Прелюдии”.

Днес Летисия Морено изнася концерти на няколко континента. Сред най-интересните й изяви през последните месеци са нейните участия със Зубин Мета, Кристоф Ешенбах и Еса-Пека Салонен. През юли тази година талантливата музикантка се включи в турнето „В ритъма на лятото“ със знаменития британски оркестър Academy of St Martin in the Fields, чиито камерен състав изнесе концерт в София на 6 април 2015г. в Европейския музикален фестивал.

Темпераментната испанска цигуларка ще открие концертния сезон на Оркестъра на Класик ФМ радио на 16 октомври в зала „България” от 19.30ч. Тя ще пресъздаде огнения дух на Испания със своята интерпретация на уникалната цигулкова творба „Испанска симфония“ от френския композитор Едуард Лало. Другите две произведения, които ще прозвучат в програмата, са оркестровата сюита из балета „Любовна магия“ от Мануел Де Файя и увертюрата „Лятна нощ в Мадрид“ от руския композитор Михаил Глинка. На пулта ще застане изявеният италиански диригент Лучано Ди Мартино.

Концертът на Летисия Морено с Оркестъра на Класик ФМ радио е част от проекта „Концертмайсторите“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, и се финансира от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2015 г. Гостуването на Летисия Морено се осъществява и с любезното съдействие на Посолството на Испания в България, Институт „Сервантес“ и в сътрудничество с Програмата за интернационализация на испанската култура на АС/Е.

Билети за събитието се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч.

Какво още сподели Летисия Морено, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми и Юра Трошанова с испанската цигуларка в звуковия файл под снимката вляво.