„Социална стая” в Театро Реал

„Социална стая” в Театро Реал

В Мадрид

Кралският театър в Мадрид /„Театро Реал”/ дава началото на своя сезон с нова инициатива- „Социална стая” /”Aula Social”/. Това е социална програма, насочена предимно към децата, като целта е музиката да се превърне в интегриращо и терапевтично средство за малолетните и непълнолетните, поставени в неблагоприятни ситуации, независимо дали те са физически, психологически или социални. За целта от Театро Реал са наели педагози, обучени в “Ел Система” при маестро Хосе Антонио Абреу, доброволци от постоянния състав на Оркестъра и Хора на Кралския театър, специалисти по музикотерапия и др. Сред планираните дейности в Aula Social е създаването на хор и оркестров състав, както и банка за инструменти, чиято цел е да насърчи и развие уменията на децата чрез колективното изпълнение на музика, предизвикване на любопитство у тях и възприемане на света на изкуството.

„Социална стая” ще приема повече от сто деца, които ще бъдат обучавани два или три пъти седмично лично от съответните специалисти в сградата на оперния театър в испанската столица. Освен това, косвено ще се помага на повече от 700 деца, които са включени в неправителствени организации като Фондация на Синдрома на Даун в Мадрид, Федерация Ауитизъм Мадрид, Испанската федерация на родители на деца с ракови заболявания, Фондация за деца-жертви на тероризъм и т.н.

Банката за инструменти, разположена в Театро Реал, ще бъде отворена за дарения на фирми и частни лица, които ще могат да предоставят безвъзмездно средства за формирането на оркестровия състав или да финансират закупуването на музикални инструменти за нея. Инициативата е подкрепена от група от компании в областта на строителството, услугите, концесиите и телекомуникациите, Испанската национална банка, Испанските пощи и др.
Автор:Георги Митов