Милко Коларов за 85 юбилейно издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято”

Милко Коларов за 85 юбилейно издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято”

„Роден съм през 1946 година, а фестивала е създаден 20 години по-рано

„Роден съм през 1946 година, а фестивала е създаден 20 години по-рано. Юбилеите ни вървят заедно.И така се случи, че на всеки 5 години аз се стремя да напиша по едно ново произведение посветено на фестивала и всички тези творби бяха изпълнени тук, във Варна. Всичко започна през 1973 г., с моите „Симфонични вариации”, които бяха изпълнени от диригента Константин Илиев, след това – хоровият цикъл „Годишните времена” , който аз написах специално за Софийския камерен хор и диригента Васил Арнаудов, Оратория „Април 1876” изпълнена отново за първи път на „Варненско лято” от диригента Васил Казанджиев, моят концерт за цигулка и оркестър, който има над 500 излъчвания по чужди радиостанции и е издаден от 5 различни звукозаписни компании – той беше изпълнен за първи път от нашия голям цигулар проф. Минчо Минчев и диригента Иван Маринов, след това „Елегия” за голям симфоничен оркестър и орган, „Елените” – една пиеса с малко особено заглавие, „Ранният край на лятото” – една творба на границата на камерната и симфоничната музика и сега моята Първа симфония. Всичко това се случи тук във Варна.
Аз знам много за „Варненско лято” още от разказите на моя професор Панчо Владигеров. Десет години учих при него и това бяха най-красивите и най-щастливите ми години! Той много ми говори за фестивала. Още през 1926 г. Основателите, и Добри Христов, и Владигеров, и Маестро Георги Атанасов са го формулирали така „Висока трибуна на българското музикално творческо и изпълнителско изкуство”. Наш дълг е този девиз да го пренесем във времето. В този смисъл фестивалът и тази година защитава тяхното желание. Събитията във фестивала се групират в три основни направления – симфонична и камерна музика, опера и лятната академия на Минчо Минчев. В последните години към тях се добави и „Музикална галерия Варна”, която представя млади талантливи българи, които учат и работят по целия свят. От симфоничните концерти тази година бих акцентирал върху откриването на 18 юни с Варненска филхармония и диригента Росен Миланов. Наблюдавам неговата работа. Той демонстрира високо професионално майсторство.
Аз съм свързан с фестивала „Варненско лято”. Това е моя лична, дългосрочна програма, която аз се старая да изпълнявам според силите и възможностите си.”
Композиторът Милко Коларов пред микрофона на съботното „Сутрешно кафе”
Първата симфония на Милко Коларов е написана по повод 85-годишнината на ММФ „Варненско лято” и носи посвещението: „На най-близките ми хора, с които се подкрепяхме през годините...”
На титулната страница на партитурата композиторът е използвал цитат от новелата на Йордан Радичков „Страх”: „Понякога ни едно събитие не ни е докоснало и въпреки това човек усеща как вътре в него набъбва и се сцежда влага и от време на време вяло ще се отрони и още по-вяло ще тупне набъбналата капка. Туй е меланхоличният капчук на човека; въпреки всички усилия неговата могъща душа не успява да превърне тази таеща влага в светла роса, затуй вътре в нас ще продължи да отеква като в празен параклис меланхоличният капчук...”