Кабаиванска: „Публиката е най-строгият критик”

Кабаиванска: „Публиката е най-строгият критик”

Продължава майсторския й клас в НБУ

„Публиката е най-строгият критик”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио световноизвестната оперна певица Райна Кабаиванска. „Виждам в някои театри голям отлив на публиката, което е нещо много сериозно. Може би това е свързано с нашата епоха, която не е епохата на изкуството и на операта, а епохата на технологията”, сподели тревогата си прочутото българско сопрано. До 26 септември продължава нейния международен майсторски клас, който се организира за 15-та поредна година от Нов български университет /НБУ/. „Това беше инициатива на Георги Текев от НБУ, който с невероятна амбиция, търпение и работа успя да ми направи този „паметник на живо”, припомни си Райна Кабаиванска. Тази година в майсторския й клас участват петима българи, четирима корейци и представители от САЩ, Италия, Русия и Чили. Следвайки принципа за „дишане-стойка-резонанс”, голямата оперна актриса работи с младите оперни дарования върху усъвършенстване на вокалната им техника и актьорска интерпретация, като същевременно ги подготвя за нови роли.

По думите й, новите поколения певци не се интересуват достатъчно от оперното минало, въпреки че разполагат с широки възможности да открият такава информация. Но изтъкнатата оперна прима отбелязва и жаждата на младите таланти да покоряват световните музикални сцени. „Това е някакъв век на тези, които трябва да се изявяват на всяка цена. Ние може би лошо сме ги възпитали, защото този външен, формален вид на обществото ни води към това”, обяснява несравнимата Кабаиванска. В интервюто за предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми тя заяви, че остава изпълнена с надежда за бъдещето на оперното изкуство, която предава и на своите възпитаници: „Аз винаги казвам „Деца, ние сме роби на публиката и сме проводници на мисълта на композитора, която трябва да поднесем емоционално, за да върнем публиката към операта!”

На 27 септември 2015 г. ще се състои галаконцертът на най-добрите ученици от тазгодишния международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, в който тя ще вземе специално участие. Събитието ще се проведе в Софийската опера и балет с оркестъра на оперния театър под диригентството на Найден Тодоров. По време на галаконцерта Райна Кабаиванска ще присъди стипендиите от нейния дарителски фонд, разпределени в три категории - участие в майсторски класове в Нов български университет или в академия Киджана в Сиена, Италия, и специална едногодишна стипендия за института "Веки -Тонели" в Модена, Италия.

Чуйте цялото интервю с Райна Кабаиванска в звуковия файл под снимката вляво.