Чобанов: „Не мога да си представя София без класическата музика”

Чобанов: „Не мога да си представя София без класическата музика”

На празника на столицата

„Не мога да си представя София без класическата музика. Тя ни е формирала като идентичност”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет на Столична община с направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”. По думите му, класическата музика „е в основата на нашата цивилизация. Искрено съм щастлив и се гордея с това, че все повече звезди на класиката, истински творци, идват в София. Утвърдихме се като една дестинация за такива концерти. Всеки човек ще се обогати духовно, слушайки такава музика”.

Навръх Деня на София- 17 септември заместник-кметът на Столична община отбеляза, че се предвиждат нови пространства в София, предназначени за класически концерти и други музикални прояви- впечатляваща подземна концертна зала с 500 места на Ларгото, както и „малка сцена на Западна порта. Имаме и разработки за многофункционална зала за музика в т.нар голям басейн на сградата на Централна минерална баня до експозицията на Музея за история на София”. В предаването „Сутрешно кафе” д-р Чобанов изрази задоволството си от създаването на Календар на фестивалите - София по инициатива на Българската фестивална асоциация, като посочи, че тя ще бъде подкрепяна и ще бъде оказано съдействие за достигане на информацията до всички посетители на фестивалите.

Д-р Чобанов коментира и появилите се твърдения в онлайн регистъра на Министерството на туризма, че 150 обекта в София, сред които църкви, паметници и места като езерото Ариана и двореца Врана, имат неизяснена собственост. „Полагат се големи усилия за това обектите да бъдат актувани и разпоредени по добрия начин за управление. Наясно сме с този проблем и усилено работим за неговото решение, като ключовите обекти са се сдобили или ще се сдобият в скоро време със своите документи”, подчерта той. Д-р Чобанов разкри подробности за последните археологически открития в София, както и за резултатите от изследванията при Буховския манастир "Света Мария Магдалина"

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с д-р Тодор Чобанов - заместник-кмет на Столична община с направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” в звуковия файл под снимката вляво.