Летиция Морено и Пабло Пикасо в испанска културна програма

Летиция Морено и Пабло Пикасо в испанска културна програма

За 2015 година

Концертът на испанската цигуларка Летиция Морено е един от музикалните акценти в съвместната културна програма на Посолството на Испания в България и Институт „Сервантес" до края на 2015-та година. Това стана ясно по време на официалното й представяне пред медиите, в което взеха участие директорът на културния институт Хавиер Валдивиелсо и заместник-ръководителят на испанската дипломатическа мисия Енрике Криадо.

Младата цигуларка ще бъде солист на Оркестъра на Класик ФМ радио за откриването на новия сезон на състава. Концертът е на 16 октомври от 19:30 ч. в зала „България“ под диригентството на Лучано Ди Мартино. Събитието от поредицата „Концертмайсторите“ се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и е финансирано от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2015 г. Гостуването на Летиция Морено се осъществява и с любезното съдействие на Посолството на Испания в България, Институт „Сервантес“ и в сътрудничество с Програмата за интернационализация на испанската култура на АС/Е. (Acción Cultural Española /Испанско културно действие). През юли 2015г. Летиция Морено дебютира с голям успех като солистка на прочутия английски ансамбъл «Academy of St Martin in the Fields» (гостувал в България през април). Лятното турне на състава в Германия бе осъществено заедно с музикалния директор на Академията - Джошуа Бел. Сред последните й изяви бяха концертите на Международния музикален фестивал в Меделин, Колумбия.

Друг голям акцент в програмата на Посолството на Испания в България и Институт „Сервантес" е изложбата на оригинали на Пабло Пикасо, която ще бъде открита на 30 октомври в Националната художествена галерия /Двореца/ в София. В експозицията са включени 78 литографии и 7 керамики в оригинал на изтъкнатия испански творец. Произведенията ще останат в България в продължение на 3 месеца.

Още подробности за събитията в испанската културна програма, чуйте от г-н Хавиер Валдивиелсо и г-н Енрике Криадо в звуковите файлове под снимката вляво в превод на Весела Петрова.