Над 500 хил.души посещават фестивали в София

Над 500 хил.души посещават фестивали в София

Календар на фестивалите в София

Над 500 хил.души посещават фестивали в столицата. Това стана ясно по време на официалното представяне на единния фестивален календар на София. Той е създаден по инициатива на Българска фестивална асоциация (БФА), с подкрепата на Столична община и програма Европа. В календара вече са публикувани първите 28 фестивала, като информацията за тях е активна в сайта на БФА, на адрес http://www.bfa.bg/, както на български, така и на английски език.

Календарът на фестивалите в София представлява изграждане на онлайн базирана система, която събира информация за всички фестивали в столицата чрез анкетна карта с базисни статистически данни. Те имат значение за социализацията на пространства, постигане на социална кохезия и икономически приходи. Чрез запитването се постига прозрачност за това какви са финансовите механизми за реализацията на съответния фестивал. Структурата на календара е на принципа на отворена база данни, която своевременно се актуализира. „Календарът на фестивалите в София ще даде основата за изграждане на национален календар на фестивалите, който ще обхване събития от цялата страна”, споделя изпълнителния директор на БФА Александра Гълъбова. Чуйте повече от нея за ползите от календара в звуковия файл под снимките вляво.

Данните от събраните анкети показват още, че 100% от фестивалите имат международно участие в тях, а най-много са в сферата на музиката и музикалната индустрия. Най-голяма концентрация на фестивали има през месеците април, май, юни и септември. Над 15 от фестивалите, представени в календара, се осъществяват с финансовата подкрепа на Столична община, а над 10 са финансирани от Министерството на културата. Над 20 от фестивалите имат вход свободен.

На събитието присъстваха организатори и мениджьри на фестивали, представители на държавни институции и медии. „Радостно е, че все повече виждаме как фестивалите добиват своя смисъл не само като културни събития в големите градове, но и като събития, които се припознават като възможност за разширяване на туристическите сезони”, подчерта председателя на БФА Васил Димитров. „За да бъдат рекламирани фестивалите, трябва да има информация за посещаемостта, която липсва особено при по-малките фестивали”, отбеляза Савина Недялкова-Рупелиева - Главен експерт „Конгресен, фестивален и събитиен туризъм” в Министерството на туризма. Тя посочи, че ведомството продължава да работи усилено за обвързването на туристическите предложения със съответните културни събития и фестивали.

По време на представянето на Единния календар на фестивалите в столицата бяха разяснени и други инициативи на БФА. Проектът се финансира по програма Европа 2015 на Столична община в партньорство с Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ) - България и ще продължи до септември 2015. Календарът ще продължи да бъде активен и занапред, отворен както за нови фестивали, така и за широката публика, търсеща информация за тях.