Българо-руски триумф на конкурса ARD

Българо-руски триумф на конкурса ARD

Победи дуо Шаламови

От 31 август до 18 септември Мюнхен е домакин на 64-тия Международен музикален конкурс ARD. През 2015 година той се провежда в категориите за певци, флейтисти, тромбонисти, както и за клавирно дуо. Именно в последния раздел успяха да победят българката Алина Шаламова и руснакът Николай Шаламов. Те спечелиха първа награда от конкурса, а също им бе присъдена наградата на публиката. Музикантите впечатлиха журито, председателствано от Паул Бадура-Шкода, със своята майсторска интерпретация на Концерта за 2 пиана и оркестър в ми бемол мажор KV 365 от В.А.Моцарт. Съпроводът бе осигурен от Симфоничния оркестър на Баварското радио с диригент Юн Меркл. Във финалния кръг на оспорваната надпревара взеха участие още 3 клавирни дуа - от Грузия, Хонк Конг и Южна Корея.

29-годишната Алина Шаламова е възпитаничка на НМУ „Л.Пипков” в София и е завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Милена Моллова. 25-годишният Николай Шаламов е завършил Музикалната школа и Консерваторията в родния си град Ростов на Дон при проф. Игор Бендитский. В периода 2008-2009 Шаламов учи в НБУ –София при проф. Милена Моллова. Дуото съществува от 2009г.и е печелило редица престижни отличия- първи награди от Международния конкурс „Музиката и земата” в София и Международния конкурс „Франц Шуберт” в Русе. Двамата музиканти продължават образованието си във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид, като същевременно получават магистратура по камерна музика в Висшето улчилище за музика и театър в Рощок при проф. Ханс Петер-Стенцл и Волкер Стенцл. Дуото работи с именитите преподаватели Жак Зон, флейта (Холандия) и Димут Попен, виола (Германия). Младите пианисти са лауреати на конкурсите „Мили Балакирев” (Русия), Международния клавирен конкурс „Панчо Владигеров” (България), „Концертино Прага” (Чехия) и др. Свирили са и с редица европейски симфонични оркестри и са участвали на фестивали на Стария континент.

И още една българска следа - на финала на 64-тия Международен музикален конкурс ARD се явиха Лок Пинг и Лок Тинг Чау /Ping & Ting/, които спечелиха трета награда. През 2015 г. младите пианистки получиха магистърска степен от Музикалната академия в Хановер, където специализираха при великолепното българско клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров. Отличието е изключително ценно за сестрите-близначки от Хонк Конг, тъй като те са единственото дуо, чиито преподаватели не бяха членове на журито в престижния конкурс. Припомняме ви, че дуото Ping &Ting спечелиха четвърто място по време на 12-тия Международен конкурс за клавирни дуа Dranoff в Маями /САЩ/, чиито артистични директори са таланливите български пианисти.

Международният музикален конкурс ARD е най-големият форум за класическа музика в Германия, който се провежда от 1952г. Всяка година заявяват участие от 350 до 450 млади музиканти, като само 200 кандидати от около 40 държави достигат до предварителния кръг. Голям брой таланти пристигат от страни, различни от Германия (до 86%) и това осигурява най-високо ниво на конкуренция.