Две цигуларки, превзели първия пулт във Виена и Хамбург

Две цигуларки, превзели първия пулт във Виена и Хамбург

Албена Данаилова и Йоана Каменарска гостуват в Созопол

Първата жена-концертмайстор на Виенската филхармония Албена Данаилова и единствената българка и концертмайстор на Държавния филхармоничен оркестър- Хамбург Йоана Каменарска ще участват в два камерни концерта по време на Празниците на изкуствата Аполония. Това обявиха българските цигуларки в предаването „Сутрешно кафе” с Радостина Узунова.

Албена Данаилова гостува за втори път на крайморския фестивал, но за първи път ще свири с пианистката Пламена Мангова. Те ще представят програма с творби от Менделсон, Бетовен и Барток, която ще прозвучи на 31 август от 19ч. в Археологическия музей на Созопол. „Камерната музика дава прецизност и интимност, която позволява определено развитие на музикалната картина”, споделя Данаилова. „Професията на концертмайстор ми създава един много богат опит, който мога да използвам в камерните си концерти или в соловите си ангажименти”, допълва тя. Освен на първия пулт на Виенската филхармония, където работи от септември 2008г., талантливата цигуларка изнася по 5 концерта всяка година с Ансамбъл Виена.

В 31-вото издание на Аполония ще се включи и Йоана Каменарска. Възпитаничката на проф. Йосиф Радионов и Руджиеро Ричи работи от 9 години в Държавния филхармоничен оркестър- Хамбург. Като концертмайстор, тя помага на млади таланти и провежда майсторски класове в Япония и Австрия. Въпреки натоварения си график, Йоана Каменарска успява да отдели време за камерната музика, която описва „като една невероятна платформа да изразиш себе си и да се научиш да общуваш с другите”. На 1 септември от 19ч. в Археологическия музей на Созопол тя ще представи „Рапсодични импресии” заедно с пианистката Ирина Георгиева. Концертът включва рядко изпълняваните „Седем испански народни песни” от М. де Файя, „Рапсодия Вардар” от П. Владигеров, маршове на Скарлати и Рахманинов, „Романс” от А.Дворжак и „Циганка” от М.Равел. Впоследствие Йоана Каменарска се подготвя за работа с Кент Нагано, който бе избран за нов главен диригент на Държавния филхармоничен оркестър и Операта в Хамбург.

Какви са предстоящите изяви на Албена Данаилова, както и на Йоана Каменарска, чуйте в звуковите файлове под снимката вляво.