Предстоят Празниците на изкуствата Аполония

Предстоят Празниците на изкуствата Аполония

От 28 август до 5 септември 2015г.

От 28 август до 5 септември 2015 в Созопол ще се проведат Празниците на изкуствата Аполония. Предстоящото 31-во издание ще се състои на 5 фестивални сцени и включва над 70 събития, в областта на киното, театъра, класическата музика, джаз и поп концерти, изложби и литература.

Фондация „Аполония” за поредна година е копродуцент на театрална постановка. Сред поставените спектакли в предишни години са „Антигона” на режисьора Иван Добчев и емблематичната пиеса на Самуел Бекет “В очакване на Годо” с режисьор Леон Даниел, играна на сцена повече от 10 години. Премиерата на тазгодишното издание на Празниците на изкуствата Аполония е пиесата „Лив Щайн”, написана през 2008г. от младата немска писателка и драматург от грузински произход Нино Харатишвили. Авторката е носител на редица литературни награди в Германия, между които престижната „Адалберт фон Шамисо”, получавана само от автори с чужд произход. Малък градски театър Зад канала е партньор на Аполония в продуцирането на постановката „Лив Щайн”. Режисьор е Крис Шарков, сценографията е дело на Чавдар Гюзелев, костюмите на Илияна Кънчева, а Асен Аврамов е композитор на музиката. Участват: Анастасия Лютова, Весела Бабинова, Пенко Господинов, Василена Атанасова, Луиза Григорова.

Интересен е и авторския проект на Аполония „Цената на успеха”. За четвърта поредна година Фондация Аполония провежда срещи-разговори с големи имена на българската и световна култура. Идеята е някои от гостуващите на фестивала артисти да споделят мисли за истинския успех в изкуството. За пътя, довел до успеха, с много труд, учене, знания, болка, лишения и вяра в това, което правиш. В срещите-разговори на Аполония 2015 ще участват: Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Албена Данаилова и Пламена Мангова, Юлиан Константинов, Мариус Куркински, Бойка Велкова и Теодосий Спасов.

Кои са акцентите в света на класическата музика и повече за споменатия театрален спектакъл, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми с артистичния директор на Празници на изкуствата Аполония Маргарита Димитрова и театралния режисьор Крис Шарков. Звуковият файл е под снимката вляво!