Международен фестивал на православната музика завърши в Поморие

Международен фестивал на православната музика завърши в Поморие

Той се проведе от 15 до 19 юни.

Той се проведе от 15 до 19 юни. Над 1100 хористи от 7 държави  превърнаха Поморие в център на православието и събраха стотици желаещи да се докоснат до ангелските напеви.
 В Осмият международен фестивал на православната музика „Св. Богородица- Достойно есть” в Поморие участваха представители от Русия, Украйна, Румъния, Сърбия, Молдова, Беларус и България, които показаха пред публика уменията си в три категории. Първата категория е за православни църковни хорове. В нея  влизат състави, които редовно участват в богослужения и са не повече от 36 души. Втората категория събира клиросните певци и свещеници, както и камерни формации, не по-големи от 24 човека. Те  показаха красотата на източното пеене, като за тях няма изискване да участват в богослужения. Третата категория е за смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли. Хорове- домакини на събитието са дамският хор „Благовестие” при храм „Св. Рождество Богородично” – гр. Поморие и  Православен хор при „Младежко сдружение-България” – гр. София.
 Изпълнителен директор на „Св. Богородица- Достойно есть” е кметът на община Поморие инж. Петър Златанов, с чиято ежегодна подкрепа фестивалът се превърна в традиция и сборен пункт за почитателите на духовната музика от цяла Европа. Събитието се провежда под патронажа на Н.В.П. Сливенският митрополит Йоаникий и бе открито от протосингела на Сливенска епархия архимандрит Калист.