Непоказвано писмо на Менделсон в Кеймбридж

Непоказвано писмо на Менделсон в Кеймбридж

Включват го в изложба

Неизвестно до сега писмо на Феликс Менделсон- Бартолди бе показано по време на изложбата в колежа „Сейнт Джон” в Кеймбридж, озаглавена „Непубликуваното чудо”. Тя е посветена на Джон Лун- талантливият британски композитор, който станал викарий и се отдал на богослужения вместо на музикална кариера. Неговите произведения и аранжименти, повечето от които неиздадени, са емблематични за Викторианската ера.

Писмото на Менделсон е написано няколко месеца преди кончината на композитора през 1847г. То представлява отговор до бащата на Лун, който е поискал насоки и напътствия за своя син. От кореспонденцията става ясно, че Менделсон е имал желанието да установи „лично познанство” с Лун, който прави първи стъпки в музиката, и да му даде своите най-ценни препоръки. Големият немски композитор е посъветвал младия си колега да „разработи много добър музикален слух”, за да бъде „в състояние да формира веднага правилна представа за това, което слуша”.

Професор Джон Ринк, който ръководи музикалните изследвания в Кеймбридж, счита, че писмото на Менделсон е „очарователно”. По думите на учения, „бащата на Лун се тревожи за перспективите пред сина си и за това как би могъл да бъде развит таланта му по най-добрия начин. Изглежда, че Лун е вървял по различен път в музиката и срещата с композитора се оказва съдбовна.

След смъртта на Лун безценното писание е предадено за съхранение в Колежа „Сейнт Джордж” в Кеймбридж. Предполага се, че е било изгубено след наводнение в музикалната зала на образователната институция, докато наскоро го открива Ричард Селънс. Той е дипломиран стажант в библиотеката на колежа и куратор на експозицията. „Изненада е да намериш един такъв важен документ. Вероятно това е последното писмо, което Менделсон е написл във Великобритания и едно от последните в неговия живот”, споделя откривателят. „То представлява мост между блестящия композитор в края на кариерата си и един композитор, който едва сега започва”, пояснява Селънс.

Изложбата „Непубликуваното чудо” продължава до 25 септември 2015г. в Колежа „Сейнт Джон” в Кеймбридж, основан през 1511г.