Променадните концерти през 2015 в програмите на ВВС

Променадните концерти през 2015 в програмите на ВВС

След пет години прекъсване

След пет години прекъсване Световната служба на ВВС отново ще предава някои от концертите на фестивала Proms 2015. Ще бъдат излъчени общо седем концерта, сред които тези на цигуларката Никола Бенедети и Симфоничния оркестър на Борнемут с диригента Кирил Карабиц на 10 август, Западно-източния оркестър Диван на Даниел Баренбойм на 18 август, виолончелиста Йо-Йо Ма на 5 септември, а също и Филхармонията на Санкт Петербург с диригента Юрий Темирканов на 7 септември. Според уебсайта на списанието ВВС Music Magazine, Световната служба на ВВС не просто ще предава концертите, но и ще посвети радио предавания на изпълнителите и музикалните произведения. Ще има коментари на известни журналисти с дългогодишен опит най-вече в ВВС Radio 3, като Андрю Макгрегър, Самира Ахмед и Верити Шарп, както и специални гости за музикални анализи. „BBC Proms е истински международен фестивал… и е чудесно, че Световната служба на ВВС ще покаже такъв широк спектър от програмно представяне на нашата линия от световен клас музиканти“ – каза Едуард Блейкман, директор на фестивала, по повод възобновеното сътрудничество.

През 2015-та се празнуват 120 години от началото на променадните концерти /започнали от 1895г./, обединени вече в цял летен фестивал. Той е считан за най-големият и най-дълго продължаващ музикален фестивал в света, посветен на класиката. Ето неговата продължителност тази година – от 17 юли до 12 септември, с ежедневни концерти, семинари, представления, образователни събития и разговори върху музиката. Всичко това ще бъде отразено и в разнообразни предавания по телевизионните канали на ВВС. Още в първите дни почти всяко от събитията ще става достояние на много широка зрителска или слушателска аудитория - откриващият концерт ще бъде излъчван на живо от BBC Two, в него финландецът Сакари Орамо ще дирижира хоровата музика на Уилям Уолтън, а немският пианист Ларс Фогт ще изпълни Моцартовия 20-ти клавирен концерт. На следващия ден /18 юли/ неврологът и писател Даниел Левитин ще говори за връзката между музиката и човешкия ум. Темата е „Отключване на тайните на музиката във вашия мозък“, а по-късно вечерта BBC Radio 3 ще излъчи съкратен материал от срещата. Телевизионните зрители на ВВС ще могат да проследят избрани моменти от вечерта на третия ден на фестивала /19 юли/, когато „Деветата симфония на Бетовен се завръща на фестивала Proms в ръцете на Андрис Нелсонс и обединените сили на Хора и Оркестъра на Бирмингам“, както е анонсиран този мащабен концерт в сайта на фестивала.

Повече за британския фестивал на класиката през изминалите две години, може да си припомните от: „Марин Алсоп – Първата дама на Proms 2013“ и „ВВС Proms 2014 - празник на глобалната класическа музика“.