Намали стреса! Посети класически концерт!

Намали стреса! Посети класически концерт!

Ново британско проучване

Редовните посетители на концерти с класическа музика, както и оперните певци, вече могат да бъдат сигурни- класиката намалява стреса. Доказателства за това бяха открити в последното изследване на Научния център за сценични изкуства към Кралски музикален колеж в Лондон. Експериментът е осъществен на базата на проби от слюнката, ЕКГ изследване и въпросници, предоставени на 15 певци и 49 почитатели на класическия звук. Те са присъствали или участвали в концерта на Ерик Уитакър и Union Chapel Singers в Лондон, състоял се през март 2015г. Според изследването, публиката е намалила нивата на хормоните на стреса- кортизол и кортизон. При певците е регистрирано подобно намаление, но по време на репетиция, и съвсем предсказуемо са се увеличили по време на самото изпълнение.

„За първи път доказваме, че участието в културно събитие, независимо дали на сцената или като публика, има значителен психологически ефект", твърди Аарон Уилямсън, който ръководи екипа от учени във Великобритания. „Резултатите са изключително вълнуващи, особено ако се вземат предвид предишни изследвания на нашия център, свързани с намаляването на активността на хормоните на стреса и повишаване на имунната функция. Това предварително проучване предоставя няколко нови пътища за по-нататъшно изследване на начините на създаване и слушане на музика, която може да се отрази на здравето и благосъстоянието на хората ", добави той. Изводите са следните:

1.Слушането на концерт с класическа музика като част от публиката води до редуциране на кортизол и кортизон, както и на съотношението кортизол- дехидроепиандростендион

2.То води и до понижаване на негативните настрояния (страх, обърканост, тъга, безпокойство и стрес) и увеличение на позитивните (спокойствие и останалите свързани с него)

3.Пеенето на репетиции намалява нивата на хормоните на стреса и не се отразява на психологическото състояние, но при пеене на концерт се увеличават тези нива и расте психологическото напрежение

4.Пеенето в хор намалява съотношенито на кортизол и кортизон, което е присъщо за други релаксиращи ефекти.